Waarom VPN zó ontzettend belangrijk is in de online wereld

In de digitale online wereld speelt veiligheid een steeds grotere rol. VPN-diensten bieden hierin een oplossing. Naast veiligheid heeft een VPN nog een aantal andere functies waar velen gretig gebruik van maken. Wat VPN is en wat de voordelen van VPN zijn voor alledaagse internetgebruik, lees je allemaal hier!

Dit is VPN

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Door zo’n netwerk in te stellen wordt alles wat jij doet op het internet afgeschermd voor de buitenwereld. Normaal kan al je internetverkeer gevolgd worden door allerlei partijen. Vaak worden die gegevens gebruikt om passende advertenties aan je te tonen, maar het kan ook zijn dat een kwaadwillende partij deze gegevens gebruikt om geld te verdienen. Denk hierbij aan je bank- en privégegevens.

Je kunt internetten goed vergelijken met het verkeer op een hele drukke snelweg. Onderweg kom je allerlei gebruikers tegen en kun je precies zien wat ze allemaal doen. Door een VPN-dienst in te schakelen, zorg je ervoor dat jouw rijbaan op de online snelweg wordt afgeschermd door een tunnel. Zo zien je medeweggebruikers niet meer waar je bent en wat je doet.

De voordelen van VPN

Nu je (in grote lijnen) weet wat VPN is, kunnen we gaan kijken naar wat de exacte voordelen zijn. Een VPN-verbinding zorgt er dus voor dat je internetgebruik wordt afgeschermd, maar hoe werkt dit in de praktijk? Laten we om dit uit te leggen een voorbeeld van een live-uitzending op een online radiozender gebruiken.

Als je geen versleutelde verbindingen gebruikt tijdens de live-uitzending, bestaat de kans dat deze wordt overgenomen of gehackt door iemand anders. Stel je een VPN-verbinding in, dan moet de hacker zodanig veel moeite doen om dit voor elkaar te krijgen dat hij liever een ander slachtoffer zoekt. Een VPN zorgt dus voor een verbinding die niet te hacken is.

Een ander voordeel van een VPN is het IP-adres dat hierdoor gecreëerd wordt. Als je geen VPN gebruikt, is het IP-adres dat zichtbaar is voor de buitenwereld het IP-adres van je provider. Deze is te herleiden tot je fysieke woonadres. Een VPN zorgt voor een nieuw IP-adres, waardoor vreemdelingen niet zomaar weten waar je woont en je een stuk veiliger bent.

Dit laatste zorgt er ook voor dat je overal ter wereld toegang hebt tot jouw online radiokanaal. Zo kun je ook in het buitenland zonder problemen jouw laatste podcasts uploaden en andere programma’s terugluisteren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*