Waarom nieuwe regels voor pensioen?

In het nieuwe pensioenstelsel blijft veel hetzelfde: het ouderdomspensioen blijft levenslang, werkgevers en werknemers leggen samen de pensioenpremie in, het pensioenvermogen blijft collectief belegd en u blijft ook bij uw eigen pensioenfonds. Er veranderen echter ook zaken. De overheid is daarom een publiekscampagne gestart, waarmee alle Nederlanders via TV, radio en online worden geïnformeerd over de nieuwe pensioenregels. 

Let op: dit artikel gaat verder als u naar beneden scrolt. 

TV-commercial

Online video

Waarom zijn de veranderingen nodig?

In Nederland krijgt u een basispensioen, de AOW. Ook bouwen veel mensen via hun werkgever pensioen op bij een pensioenfonds zoals PNO Media. Het geld wordt onder andere belegd in aandelen, waardoor het sneller kan groeien. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels gemaakt voor het pensioen via de werkgever. Want we willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen. Ook de generaties na ons.

 1.       Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever in uw pensioen stoppen. Dit spreken vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, met elkaar af. Als werknemer ziet u duidelijk hoe hoog de inleg in uw pensioen is en hoe het bedrag groeit. Dit is uw persoonlijke pensioenvermogen.

2.       Pensioen kan sneller omhoog dan nu

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via uw werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaaggaan.

 De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder worden als u (bijna) met pensioen bent. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.

3.       Pensioen sluit beter aan op uw loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Met de nieuwe regels wordt dat opgelost. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Het kan zijn dat u nu al een premieregeling heeft voor uw pensioen. Dit kunt u navragen bij uw werkgever of bij ons.

Zorgvuldige invoering

De invoering van de regels gebeurt stap voor stap. De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2023. De werkgevers, de vakbonden en PNO Media hebben dan enkele jaren de tijd om alles goed te regelen. U ontvangt informatie van ons over wanneer uw pensioen wordt aangepast. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten zien toe op een zorgvuldige invoering. Zij controleren bijvoorbeeld of mensen goed worden geïnformeerd over het nieuwe pensioen.

Wat betekent het voor mij?

U hoeft nu niets te doen, maar kunt zich wel voorbereiden. Wat u nu al wel kunt doen? Via mijnpensioenoverzicht.nl kunt u bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever. En hoeveel AOW u straks krijgt. Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt.

Komt uw pensioen al dichtbij?

Met onze pensioenplanner op MijnPNO ontdekt u hoe u uw pensioen bij PNO Media kunt afstemmen op uw wensen. De keuzes hiervoor maakt u definitief op het moment dat u met pensioen wilt. Vraag uw pensioen uiterlijk 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum bij ons aan. 

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Bekijk dan de video’s hierboven of neem contact met ons op. Meer weten? Lees onze informatie over het nieuwe pensioenstelsel en meld u via MijnPNO aan voor onze maandelijkse e-nieuwsbrief.

1 Comment

  1. Geen pensioen meer obv eindloon- of middelloonregeling maar een regeling obv beschikbare premie! De slechtste regeling voor iemand persoonlijk. Dit betekent dat de pensioenuitkering onzeker is, fondsen kunnen hoge beleggingsrendementen behalen met wat jij en je werkgever hebben ingelegd, maar…realiteit is dat er niet of nauwelijks rendement behaald wordt door bijv tegenvallende,inflatoire omstandigheden etc etc.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Waarom nieuwe regels voor pensioen? | Pensioen Nieuws
  2. Vijftig plus website: Waarom nieuwe regels voor pensioen? | Vacatures, werk en klusjes voor vijftig plussers

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*