Waarom het tv-archief van Beeld en Geluid nog niet helemaal openbaar toegankelijk is

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen aan Beeld en Geluid: ‘Waarom is het tv-archief nog niet helemaal online openbaar toegankelijk?’

In een reactie van een Spreekbuis.nl-lezer geeft Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer aan dat de wil om het hele archief openbaar te maken er wel is, maar dat de wetgeving daarop aangepast moet worden.

Van Nispen tot Sevenaer: ‘Beeld en Geluid zit zeker niet stil, maar kan niet zelfstandig de wet veranderen. En dat is voor een groot heel deel nodig om vrije toegang tot ons totale archief te geven.’

Beeld en Geluid geeft aan in gesprek te zijn met relevante stakeholders om Nederlanders wel die toegang te kunnen geven. ‘Overigens, waar wij wel rechten hebben hebt u ook toegang. Daarnaast bouwen we inderdaad een mooi nieuw museum om op een bijzondere manier dat archief met velen te delen. 1 op de 5 Nederlanders heeft de afgelopen 14 jaar om die reden ook de weg naar ons gevonden. En zo werken we ook aan het openen van het archief voor ieder. Wel via de goede weg en dat duurt soms langer dan je wilt.’, aldus de directeur van Beeld en Geluid.

Ondanks dat je het archief niet online kan bekijken, is het wel mogelijk om via de website zoeken.beeldengeluid.nl in het archief zoeken. Via de website vind je de items waarvoor Beeld en Geluid toestemming heeft om ze online te publiceren. Het gehele archief is doorgaans wel te bekijken via klantenservice in Hilversum of door het te bestellen als download voor privégebruik. In verband met de huidige coronamaatregelen is de klantenservice op dit moment gesloten. Zodra de maatregelen het weer toelaten is de klantenservice open op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Hier kun je kosteloos al het digitale materiaal uit de collectie bekijken en beluisteren.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*