Waar is het nieuwe radiotalent?

De afgelopen tijd kregen ‘oude radiorotten’ weer airplay op de landelijke radio. Rick van Velthuysen gaat naar Radio 2 (Powned), Barry Paf naar 100% NL, Patrick Kicken is gestart bij Wild FM en gisteren werd bekend dat Jan van Veen met zijn Candlelight een comeback maakt op Radio 5 (Omroep Max). Allemaal zeer ervaren dj’s, maar de grote vraag is ook: waar is het nieuwe talent? Patrick Kicken: ‘De hedendaagse radiodeejay is toch vooral uitvoerder’.

Zetten jongeren hun presentatietalenten liever in voor podcasting of het vloggen? Of laten landelijke radiostations hun ambities varen om met nieuwe talenten wellicht weer jongere doelgroepen te bereiken? We vroegen het aan Patrick Kicken.

Kicken: ‘Het zit hem vooral in de angstcultuur die bij grote radiobedrijven heerst. Ik heb zelf de kans gekregen me in de nacht te ontwikkelen bij 3FM, ook door eigen muziek te kiezen, geen vooropgelegde regels en format, ik mocht het zelf helemaal uitvinden. Hedendaags talent krijgt simpelweg niet de tijd, het geduld en vooral het vertrouwen van programmaleiders om een eigen geluid en stijl te creëren. Neem nou zo’n Dimitris Kops, die in de nacht bij 538 hele leuke, originele dingen deed. Moest weg vanwege niet in de pas willen lopen en niet overal ja en amen op te zeggen. Zelfde geldt ook voor Lars Boele die nu uit de ochtend moet bij 100% NL en Lex Gaarthuis die om vooral tactische redenen vervangen werd door Ekdom.”

Het probleem ligt niet alleen bij stations, maar ook bij de jonge radiomakers zelf.
Kicken: “Wel verwijt ik het de nieuwe talenten dat ze dan niet op andere platforms buiten hun radiowerk om voor spraakmakende dingen zorgen. Maar goed, als je baas de duimschroeven aandraait op de radio dan is de kans ook groot dat je op de vingers wordt getikt als je iets spraakmakends doet online. De hedendaagse radiodeejay is toch vooral uitvoerder; hier doe deze actie’, ‘draai deze platen en doe vooral niet te moeilijk, anders zit er zo iemand anders op je plek.

Toch ziet Kicken toch nog nieuw talent soms bovendrijven.

Kicken: ‘Uitzondering op de regel is Rob van de Radio. Die heeft gelukkig maling aan wat ze van hem verwachten en doet wat hem leuk lijkt. Zal niet lang duren of hij wordt niet alleen door Talpa op TV ingezet maar ook op hun radiozenders. 3FM maakte een fout door hem alleen in het weekend te programmeren, het is hun meest talentvolle personality momenteel.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*