VRT onder vuur door schrappen documentaire over Bart de Pauw

De Vlaamse publieke omroep VRT – en in het bijzonder CEO Frederik Delaplace – komen steeds meer onder druk te staan vanwege de beslissing om een documentaire over Bart De Pauw niet uit te zenden. Na de aankondiging, werd de uitzending van ‘Het proces dat niemand wou’ alsnog onverwachts geschrapt, waardoor er vragen zijn ontstaan over de achterliggende redenen.

De driedelige documentairereeks, die persoonlijke verhalen van acht vrouwen over de zaak rond Bart De Pauw zou belichten, stond gepland om op VRT CANVAS te worden uitgezonden. Echter, ondanks de aankondiging, liet de VRT plotseling weten dat de serie voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld, met de reden dat er ruimte moest worden gegeven aan gesprekken tussen de betrokken partijen. Dit heeft tot onvrede geleid bij verschillende stakeholders, waaronder Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, die zich zorgen maakt dat de VRT “onvoldoende rekening heeft gehouden met de slachtoffers”.

De beslissing roept vragen op over de invloed van mogelijke externe druk op de publieke omroep en de commitment aan journalistieke integriteit. De vakbonden van de VRT hebben ook hun bezorgdheid geuit, met name over de perceptie dat de uitzending mogelijk is geschrapt in ruil voor excuses van De Pauw, wat vragen oproept over de onafhankelijkheid van de omroep.

Minister Dalle heeft aangedrongen op duidelijkheid en respect voor de slachtoffers, benadrukkend dat hun belangen voorop moeten staan in elke beslissing. De vakbonden benadrukken verder het belang van het steunen van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en de noodzaak voor de VRT om trouw te blijven aan haar publieke missie door verhalen die maatschappelijk relevant zijn uit te zenden.

De situatie heeft ook zorgen opgewekt over het vertrouwen van het VRT-personeel in interne meldpunten voor grensoverschrijdend gedrag. De vakbonden vrezen dat het uitstellen van de documentaire het signaal kan geven dat verhalen van slachtoffers ondergeschikt worden gemaakt aan andere belangen.

De VRT heeft tot dusver niet gereageerd op de uitspraken van de minister of de bezorgdheid van de vakbonden.

2 Comments

  1. Jeetje kun je wel een VAKblad zijn over de media, maar blijkbaar niet vakkundig genoeg zijn om te weten dat de VRT al ruim anderhalf jaar een nieuw logo heeft.

    Amateurisme hier soms.

  2. Het overlijden van Ruud van Lieshout meldden ze ook al drie maanden te laat.
    Maar zeg nou zelf: da’s toch hélemaal NPO? :o)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*