VPRO steunt Oekraïne-actie Free Press Unlimited

De VPRO maakt zich als onafhankelijke journalistieke organisatie grote zorgen over de snel toenemende inperking van de vrije pers in en om Oekraïne. Free Press Unlimited komt in actie en helpt lokale onafhankelijke journalisten om hun werk te blijven doen. De VPRO roept iedereen op om deze actie te steunen. 


Na de inval van Rusland wordt het voor onze collega’s in en rond Oekraïne steeds lastiger en soms zelfs onmogelijk om zonder beperkingen verslag te doen van alle ontwikkelingen. De lokale bevolking dreigt de toegang te verliezen tot onafhankelijke en betrouwbare informatie. Alleen met hulp van buitenaf kunnen lokale media hun werk blijven doen. Free Press Unlimited komt in actie om de onafhankelijke media te ondersteunen.
Er is een grote behoefte aan acute praktische ondersteuning en hulp voor de langere termijn. Denk hierbij aan apparatuur en beschermingsmaterialen om verslag te kunnen blijven doen tijdens het conflict, VPN-codes om digitale veiligheid te waarborgen, en het opzetten van media-hubs in de aangrenzende landen waar journalisten relatief veilig bij elkaar kunnen komen om hun werk te doen.  
De VPRO vindt het van groot belang dat de vrije pers en daarmee een breed spectrum aan media en journalistieke verhalen in en rond Oekraïne niet verloren gaan en de bevolking de toegang behoudt tot onafhankelijke en betrouwbare informatie. Daarom sluit de VPRO zich aan bij het initiatief van Free Press Unlimited; Media Lifeline Ukraine: een coalitie om journalisten te beschermen en betrouwbare informatie beschikbaar te houden in en rond Oekraïne.
De VPRO start vandaag een campagne onder de achterban om aandacht te vragen voor de actie van Free Press Unlimted. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*