VPRO start zondag met herdenkingsdiensten voor gevallen televisiegenres

Voor VPRO-programmamakers Ivo van Aart en Daan Windhorst is het heel duidelijk: televisie is dood. Van daaruit is het idee ontstaan voor RIP TV: een terugblik op de hoogtepunten van televisie en programma’s die tv groot hebben gemaakt.

‘Televisie zoals wij het kennen is niet meer. Televisie is dood. En dat is zonde, want met de dood van televisie gaat zoveel moois verloren’, aldus makers Ivo van Aart en Daan Windhorst. Daarom presenteren zij met de webserie RIP TVzes plechtige herdenkingsdiensten. In zes memorials komen alle genres voorbij: van reality tot livetelevisie en van reisprogramma’s tot spelletjes met BN’ers.

image

Over de afleveringen

1. BN’ers spelletjes – Alles van Wie is de Mol? tot Wie is de Reisleider en van Sterren op het IJs tot Sterren Springen op zaterdag. Het is allemaal dood. Wat moeten BN’ers nu met hun leven?

2. Live-TV – Alles van de intocht van Sinterklaas tot de intocht van de koning. Allemaal passé. Nooit meer zullen we kunnen genieten van de verkeerd ingestarte filmpjes, en de ongemakkelijke stiltes van dit genre, nu TV verdwenen is en niemand ooit meer naar TV kijkt.

3. Talentenjachten – Alles van The Voice tot al die programma’s die als twee druppels water lijken op The Voice. Nu die allemaal overleden zijn maakt talent geen schijn van kans meer. Jammer.

4. Nieuwsuitzendingen – TV was altijd al het minst geschikte genre voor journaals en nieuwsuitzendingen, maar nu televisie dood is en niemand meer kijkt naar Astrid Kersseboom of Martijn Bink, gaan we ze toch missen.

5. Reality – Nu TV dood is en er geen enkel publiek meer over is voor Barbie gaat trouwen, Barbie krijgt een baby en Barbie gaat scheiden, zijn we gedoemd om onze eigen levens weer te leiden, in plaats van die van anderen. Hoe gaan we dat overleven?

6. Reisprogramma’s – Dwars door het hart van Jelle Brandt Corstius, en langs de oever van Ruben Terlouw. Er was een tijd waarin mensen een fotogenieke Nederlander nodig hadden om hen te vertellen hoe het er in het buitenland aan toe gaat. Helaas, ook dat gaat verloren. TV is dood.

Over de makers
Ivo van Aart (1989, Breda) is regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de opleiding audiovisuele media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij legt nu de laatste hand aan de korte film One of the Boys die in het najaar uitkomt, maakt een van de afleveringen van Blok 22 voor de VPRO. Ook regisseert hij Spangas.

Daan Windhorst(1990, Breda) is schrijver. Hij studeerde in 2012 af aan de schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.Hij schreef mee aan onder meer Watskeburt de musical en Missie Aarde. Ook schreef hij de VPRO-serie Suspicious Minds en de telefilm De Kuthoer, waarvan de regie allebei in handen ligt van Ivo.

Naast hun fictiewerk maakten Daan en Ivo de afgelopen jaren satirische video-essays en jaaroverzichten voor De Correspondent en voorfilmpjes voor het VPRO-programma Vieze Film.

Uitzending: vanaf zondag 8 juli via vpro.nl/riptv of via youtube.com/vpro

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*