VPRO Boeken-opvolger Mondo stopt alweer

Mondo, opvolger van de programma’s VPRO Boeken en Vrije Geluiden, dat sinds begin dit jaar te zien is bij de VPRO gaat stoppen.

Volgens NPO, sluit Mondo onvoldoende aan bij het publiek en wordt het programma met presentatrice Nadia Moussaid tot eind dit jaar gemaakt. Vorig jaar was er veel ophef dat VPRO Boeken van de buis ging. VPRO heeft reeds aangeven met een nieuw cultureel programma te willen komen.

19 Comments

 1. Het ligt niet aan de uitstekende presentatie van Nadia Moussaid, noch aan de inhoud, dat het programma “Mondo”moet stoppen. Het ligt aan het tijdstip van de uitzending. Breng het terug naar de zondagochtend die ons ontnomen is door het wegvallen van” Vrije Geluiden” en “Boeken”. Het beetje Cultuur dat we nog te zien krijgen wordt mede door Corona, op tv en in de samenleving, de nek omgedraaid. Waar zijn we mee bezig?

  • Dan moet je wel weten dat het er is. Op tv komen ook niet heel cultureel ingestelde mensen ermee in aanraking, die er in een slaperige bui langs zappen, en misschien wel blijven hangen. Omdat er iets is dat prikkelt.

  • Nee André, in de toekomst is het niet alleen maar YouTube wat de klok slaat. Gewone televisie en radio zal altijd blijven bestaan. Al zal het misschien in een wat andere vorm zijn. YouTube is een van de dingen die er bij zijn gekomen de afgelopen jaren. Zoals wel vaker gebeurd met nieuwe manieren van kijken en luisteren. Vaak is het alweer verdwenen voordat je er erg in hebt. Helemaal de YouTube jeugd. Deze hype houd het wat langer vol.

 2. vreselijk dat dit programma stopT!
  Echt een prachtig en inspirerend en prikkelend programma en een betrokken presentatrice met goed vragen en fantastische gasten.., mooie ambiance ook met veel zorg gemaakt
  Dit kan toch niet!

 3. Kijkcijfers vallen tegen… Dat is het argument, jammer dat dat altijd leidend is, alles van waarde is weerloos. Aan Nadia ligt het niet, zij presenteert met interesse, warmte en compassie, VPRO laat dit programma niet vallen, ‘k snap niet dat de NPO in de vorm van één persoon dit kan bepalen…

 4. Verschrikkelijk. Moeten we altijd maar weer afzakken naar middelmatigheid om te kunnen overleven? Mondo inspireert, geeft lucht, doet groeien als mens en beschaving. Waar haal ik nu mijn wekelijkse virusremmers? Hoe kunnen we deze kwaliteit behouden? NPO 2 Extra dan?

 5. Mondo is een fantastisch programma
  Qua onderwerpen, qua presentatie, qua aankleding, qua nog vele andere aspecten.
  Voor ons is het onbegrijpelijk dat een derde uitmaakt wat des VPRO’s is. En dat bovendien op basis van een argument over de identiteit van NPO 2. Voor ons onbegrijpelijk en onacceptabel.

 6. Als ik naar Podium Witteman heb gekeken en geluisterd, dan heb ik even geen aandacht en energie meer om ook Mondo er nog “bij te pakken”. Dus een ander tijdstip of andere dag zou mij misschien over de streep kunnen trekken. Ik bepleit een zekere afwisseling tussen “inspannende’ en “ontspannende” episodes. Een concentratie van “intensieve” programma’s zo vlak achter elkaar vind soms best vermoeiend. Dat noopt mij tot kiezen en soms afhaken.

   • Misschien moet ik een cursus “Culturele Conditie Training” volgen. Ik merk de laatste jaren wel vaker dat ik vrij snel verzadigd of vermoeid raak, als ik teveel sterk concentratie eisende programma’s achter elkaar zie. Dat bulk kijken van series begin ik ook nooit aan.

 7. Schaam jullie heel diep, Mondo -dat Boeken en Vrije Geluiden vervangt (wat een schaarste ), nu al weer weg. Het brengt zwaar- en lichtvoetig urgente actuele cultuur en kunst aan het woord. Er is weinig moeite gedaan om dit programma aan het publiek te brengen.

 8. Mij irriteert de opdringerige aanwezigheid van de presentatrice, die de kunstenaars te weinig ruimte geeft. Daardoor ervaar ik voortdurende onrust en haak ik af.

 9. De laatste Mondo. Dank Nadia, jij deed het heel goed!
  NPO en kijkcijfers…? En heeft de VPRO zich echt hard ingespannen hier voor te gaan?
  Helaas, weer een mooi programma gesmoord.

 10. Heel jammer ja. Graag had ik vrije geluiden en boeken en mondo weer terug, misschien niet op primetime, maar wat was er mis met zondagochend. Ja ik moest ook even wennen aan Nadia en aan de invulling, maar nu ben ik er aan gehecht en het werd steeds beter. Waarom de vernieuwende ontwikkelingsmogelijkheden van zo programma afbreken? Zonde.
  Ik kreeg echt nieuwr dingen te zien.

 11. Daarstraks getwitterd. Radio Doc was ook van de VPRO. Er komt nu een humoristisch sportprogramma voor in de plaats met Erik Dijkstra en Frank Evenblij op de zondagavond. Tel uit je winst.

  Op dit moment luister ik naar de allerlaatste aflevering van Radio Doc op @NPORadio1, een extra lange uitzending met presentator Co de Kloet. Wel heel zuur dat dit moet plaatsmaken voor sport(on)gein, ook al gaat het verder als de podcast DOCS. Bedankt @RadioDocNL. @AntondeGoede1

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*