Voetbalvierluik Andere Tijden Sport voor EK

Aan de vooravond van het EK-voetbal zonder Nederland komt Andere Tijden Sport vanaf 15 mei met een voetbalvierluik op 4 zondagavonden, steeds vanaf 22.08 uur op NPO 1.  De aftrap op 15 mei is een documentaire over het Legioen.

In 1963 raakt Nederland voor het eerst in de ban van de Europa Cup als Feijenoord in zegetocht over het continent trekt. De halve finale: Benfica. Met Eusebio. In De Kuip blijft het 0-0. Het idee ontstaat om voor de return met de boot naar Lissabon te gaan. Twee schepen zijn in mum van tijd volgeboekt. De opvarenden worden door duizenden uitgezwaaid.

Taag
In Andere Tijden Sport voor het eerst beelden in kleur van het leven aan boord. Met oud-spelers ‘Beertje’ Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland wordt teruggekeerd naar de oevers van de Taag waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. De wedstrijd ging verloren, maar het Legioen was geboren.

Op de eerste avond van het AD Sportfilmfestival Rotterdam ging  vorige week overigens De geboorte van het Legioen in première. Dat is een  film over de boottocht die de 1500 Feyenoordsupporters maakten van Rotterdam naar Lissabon om de halve finale van de Europacup 1 te kunnen zien. Een deel van de selectie van toen zag de film in de Rotterdamse bioscoop Cinerama voor het eerst. RTV Rijnmond maakte een reportage van dat weerzien.(foto You Tube.com RTV Rijnmond)

Op zondag 22 mei staat bij Andere Tijden Sport Co Adriaanse centraal als hoofdtrainer van Willem II in 1997. Hij haalt de bezem door de club. Het moet allemaal een stuk professioneler. Er komt een hek om het trainingsveld, onorthodoxe trainingsmethoden worden ingevoerd en de koffiejuffrouw moet eraan geloven. Maar de Brabantse provincieclub haalt wel de Champions League.

Op 29 mei aandacht voor dat vreselijke trauma rond het EK in 1984 in Frankrijk. Ook toen waren we er niet bij en dat kwam omdat Spanje met 12-1 won van Malta en dat was precies met 1 doelpunt teveel. Hoe kon het gebeuren dat Oranje op de valreep werd uitgeschakeld. Was er sprake van omkoping? Andere Tijden ging op Malta op onderzoek uit en stuitte op onverwachte zaken.

Van Beveren
De afsluiting op 5 juni staat weer eens in het teken van het onlangs overleden Nederlandse voetbalicoon Johan Cruyff. Dit keer gaat het om zijn relatie met de Amsterdamse PSV-er Jan van Beveren. Die gold als een van de beste Nederlandse keepers ooit, maar hij speelde nooit op een EK of WK. Had dat te maken met het feit dat het niet boterde tussen hem en Cruyff?

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*