Viola Holt: ‘Eigenlijk wilde ik tv-regisseuse worden’

Eigenlijk wilde ik tv-regisseuse worden, maar toen was ik pas 16. “Maak eerst je school maar af meisje”, zei Mies Bouwman toen tegen me. Op mijn 17e werd ik door de AVRO gevraagd een screentest te doen, samen met Alice Oppenheim, de zus van mijn toenmalige verkering Frits Oppenheim. We werden beiden aangenomen als omroepsters. Ik kreeg zelfs nog voor de eerste omroepbeurt de presentatie van het programma ‘Nederland Op De Jonge Toer’ en direct daarna ‘Europa Op De Jonge Toer’. 

Na de AVRO werd ik omroepster voor de VPRO. Maar omdat ik bij de NOS meer kon verdienen, mede door ‘Schooltv’, kwam ik daar terecht. Ik bleef er 12 jaar en naast omroepen, presenteerde ik programma’s als de filmrubriek ‘Première’, ‘Dokter Ja Dokter Nee’, ‘Nationaal Songfestival’. Later kwam er ook radiowerk bij, voor Tros ‘Aktua’ en ‘Aktua sportcafé’, voor de VARA ‘Hallo Hier Hilversum’. Achter de schermen werd ik bij Strengholt verantwoordelijk voor  de  aan- en verkoop van tv-rechten. Ik mocht de eerste commerciële productie van de NOS, ‘De 11stedentocht’, van sponsors  voorzien.

En ineens was daar RTL Veronique en zat Ruud Hendriks bij me in de tuin. Of ik het programma ‘TV Romantica’ wilde presenteren. Ik zei jawel, maar alleen als ik er ook een serieuzer programma bij krijg. Dat werd de ‘5 Uur Show’, 3x per week en live. Ik deed de maandag, woensdag en vrijdag, Dieuwertje Blok deed de dinsdag en de donderdag. Heerlijke collega. We moesten natuurlijk ook op reportage. Dieuw was gepland voor Oostenrijk en ik voor Aruba. Maar Dieuw wilde absoluut niet naar Oostenrijk, wat ik  echt wel begreep. “Oké joh, dan doe ik dat wel, geen probleem.” Wat begon met een bescheiden salaris werd na een groot artikel in de Telegraaf, waarin stond dat de AVRO mij weer terug wilde hebben, flink omhoog bijgesteld. Inmiddels stonden de sponsors in de rij en verdiende ik in een week mijn jaarsalaris terug voor John de Mol en RTL. Gouden tijden: ik bleef, Dieuwertje ging, Catherine kwam, Catherine ging, Myrna kwam en Myrna ging en de laatste collega was Maya Eksteen.

Naast ‘De 5 Uur Show’, ik zou het bijna vergeten, deed ik ook nog ‘Viola’s Volt Show’, de ‘Let Op Vet Show’, ‘Ik Mis Je Zo’, ‘De 7e Hemel Of De Duivel In Huis’. In het voorbij gaan won ik ook nog even de ‘Soundmixshow’ met een lied van Louis Armstrong. Hoogtepunten? Teveel om op te noemen. Van een goed gesprek met Willem Oltmans tot interviews met Oprah, Cliff Richard, de Beegees, Julio Iglesias Celine Dion, Maria Carey en BB king. Na ‘De 5 Uur Show’ mocht ik nog een seizoen ‘Klasgenoten’ presenteren, ooit het succesprogramma van Koos Postema. Anderhalf miljoen kijkers op de zondagavond tegenover het toen razend populaire ‘Ook Dat Nog’ met Silvia Millecam. Drie opnames op een dag. Na een seizoen toch gestopt, want het trok vooral oudere kijkers en het moest ‘geen bloemkool maar Paella’ zijn hoor ik Bert van der Veer nog zeggen. Tegen John de Mol kon ik geen nee zeggen en dus volgden er nog ‘Bobo’s In The Bush’, ‘Hotel Big Brother’, ‘Woef Ik Ben Een Bekende Hond’ en meer. Maar ik heb er van genoten. Foster Parentsplan – nu Plan International – wilde nog een lintje voor me regelen, maar dat wilde ik niet. Wel  zo’n beetje de hele wereld over geweest voor mooie reportages, met de onvergetelijke Leo Janssen, forever mijn leermeester.

Dat begon allemaal met de actie ‘Zet m op 4, de straten van Nederland door, televisies uitdelen. Als je door de ramen zag dat de televisie op 4 stond, dan mocht ik een televisie weg geven. De eerste commerciële tv-zender van ons land, ooit door het CDA een doodgeboren kindje genoemd, is springlevend en volwassen.

BRon: RTL NL 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*