Videokunstenaar Bill Viola in Het Uur van de Wolf

Het is een gedurfd experiment: twee permanente video-installaties als altaarstukken in een van ’s werelds beroemdste kerken. De Amerikaan Bill Viola krijgt in 2004 de opzienbarende opdracht van St. Paul’s Cathedral in Londen. Oud en nieuw komen samen op krachtige thema’s als liefde, sterfelijkheid en lijden. Het Uur van de Wolf toont de wonderlijke weg naar de realisatie.

Bill Viola (1951) is een van de populairste en invloedrijkste videokunstenaars ter wereld. Zijn krachtige video-installaties, vaak in slow-motion en geïnspireerd door mystieke tradities, inspireerde een Londens kerkbestuur. John Moses, de toenmalige decaan van St Paul’s: “Bij een schilderij stop je 15 seconden en ga je weer verder. Maar Bills werk, met zijn eigentijdse idioom, vraagt dat je blijft en erbij betrokken raakt.”

Regisseur Gerry Fox volgt Bill Viola en zijn vrouw Kira Perov (met wie hij intensief samenwerkt) gedurende twaalf jaar, vanaf het eerste prille idee tot de plaatsing van de monumentale en mystieke installaties in St. Paul’s: ‘Mary’ (Maria) en ‘Martyrs’ (Martelaren). Daarnaast geeft deze documentaire een sprankelend overzicht van Viola’s belangrijkste werken, waarbij de videopionier reflecteert op zijn terugkerende thema’s en hun oorsprong.

Het Uur van de Wolf: De lange weg van Bill Viola
Uitzending: donderdag 8 februari 2018 om 22.55 uur op NPO2
Website:
www.ntr.nl/hetuurvandewolf
Regie: Gerry Fox
Producent: Foxy Films Ltd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*