Video-uploaders hoeven privégegevens niet bekend te maken

Per 1 juli gelden nieuwe regels voor video-uploaders. YouTubers, TikTokkers en Instagrammers met minimaal 500.000 volgers vallen vanaf dat moment onder toezicht van het Commissariaat voor de Media.

De regels, die staan beschreven in de Mediawet, hebben tot doel de kijkers duidelijkheid te geven over (verborgen) reclame in filmpjes en om kinderen te beschermen tegen schadelijke content. Ook moet voor de kijker duidelijk zijn wie de afzender is van het filmpje.

Eerder kondigde het Commissariaat voor de Media aan dat de maker tenminste de naam van de onderneming, vestigingsplaats en contactgegevens moest vermelden. Van verschillende video-uploaders ontving het Commissariaat daarop een reactie. Zij gaven aan dat op basis van de gevraagde gegevens privacygevoelige informatie, zoals het huisadres, zou kunnen worden verkregen. Het Commissariaat heeft besloten dat vermelding van de accountnaam en het bieden van een contactmogelijkheid voldoende is.

In eerste instantie valt een beperkte groep video-uploaders onder toezicht. In een later stadium wordt deze groep uitgebreid.

Meer over de regels voor video-uploaders is te vinden op cvdm.nl/uploaders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*