Dit zijn de winnaars van de DDG Awards 2022

Op woensdag 29 juni 2022 zijn tijdens een feestelijke ceremonie in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de DDG Awards 2022 uitgereikt in elf categorieën. De DDG Awardszijn de regieprijzen waarbij de winnende regisseurs worden aangewezen door hun vakgenoten. Tijdens deze editie stemden de regisseurs van de Dutch Directors Guild en Stichting VEVAM op hun favoriete producties uit 2020 en 2021. SHADOW GAME van EEFJE BLANKEVOORT en ELS VAN DRIEL ging ervandoor met de DDG Grand Prix van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds.  

Tijdens een diner met genomineerden, leden en relaties werden de prijzen voor de meest opmerkelijke regieprestatiesin elf categorieën uitgereikt door presentator HowardKomproe. Dit zijn de winnaars:

• Animatie: Patrick Raats – DE AVONTUREN VAN ANANSI DE SPIN ​

• Commercial: Mea Dols de Jong – MASTERCARD ’TRUE NAME’ ​

• Digital Storytelling: Eefje Blankevoort en Els van Driel – SHADOW GAME ​

• Documentaire: Ester Gould, Sarah Sylbing, Daan Bol – KLASSEN ​

• Dramaserie: Maurice Trouwborst en Jamille van Wijngaarden – DE REGELS VAN FLOOR (SEIZOEN 3) 

• Korte Documentaire: Milou Gevers – WAAROM BLEEF JE NIET VOOR MIJ?

• Korte Fictie: Victoria Warmerdam – SNORRIE ​

• Podcast-/Radioregie: Annegriet Wietsma – DE DEVENTER MEDIAZAAK ​

• Speelfilm: Sander Burger – DE VEROORDELING

• TV-programma eencameraregie: Menno Otten – HOOFDZAKEN (SEIZOEN 3)

• TV-programma meercameraregie: Marnix Kaart en Marc Pos – EUROVISIE SONGFESTIVAL 2021

DDG Grand Prix & juryrapport Shadow Game

De DDG Grand Prix 2022, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild en beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds, werd uitgereikt aan één van de winnaars van de elf categorieën. Dit jaar ontvingen EEFJE BLANKEVOORT en ELS VAN DRIEL de prijs voor hun digital storytelling project SHADOW GAME. SHADOW GAME gaat over jonge alleenreizende vluchtelingen, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel.

Uit het juryrapport: ‘In deze Grand Prix willen we graag een eerbetoon geven aan deze makers die ook op andere wijze hun werk op verschillende manieren naar de kijker hebben gebracht. Die hun hoofdpersonen op sleeptouw namen, die met parlementen en machthebbers het gesprek zijn aangegaan. Die op innovatieve manieren – virtueel en interactief – hun publiek wisten te bereiken en te activeren. En die zo op creatieve manier de jonge vluchteling op geheel eigen wijze op de maatschappelijke en politieke agenda hebben gezet.’

DDG Oeuvre Award voor Paul Driessen

Ook werd de DDG Oeuvre Award uitgereikt aan animator,regisseur en schrijver PAUL DRIESSEN. De DDG Oeuvre Award zou in 2020 al aan hem worden overhandigd, maar helaas kon de fysieke ceremonie destijds niet doorgaan vanwege de eerste lockdown. Tijdens deze editie mocht de ‘meester van de handgetekende animatie’ zijn prijs dan eindelijk in ontvangst nemen. 

Genomineerden

Per categorie waren er drie nominaties, bekijk de genomineerde producties op de website van de Dutch Directors Guild:

https://www.directorsguild.nl/dit-zijn-de-genomineerden-voor-de-ddg-awards-2022/

Organisatie
De DDG Awards worden georganiseerd door de Dutch Directors Guild met steun van Stichting VEVAM en de DDGGrand Prix wordt gefinancierd door Stichting VEVAM Fonds. De beeldjes van de DDG Awards zijn ontworpen door Jeroen Henneman.

Foto: Martijn de Vos

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*