(video) Commissariaat voor de Media congres 2019

Maandag 20 mei was het vijfjaarlijkse congres van het Commissariaat voor de Media. Het thema was Media: de motor van de democratie?

De media en informatievoorziening staan onder druk. Nieuwsorganisaties liggen onder vuur. Autoritaire leiders perken de persvrijheid in en stellen de betrouwbaarheid van onwelgevallige media ter discussie. Desinformatie en deep fake news dragen verder bij aan een afnemend vertrouwen in de media. Teruglopende advertentie- en reclame-inkomsten vormen intussen een bedreiging voor de Nederlandse media en daarmee ook voor de budgetten voor (onderzoeks-) journalistiek. Digitalisering biedt kansen maar zorgt ook voor disruptie. Het medialandschap verandert en de uitdagingen zijn legio.

Tegelijkertijd is voor een veerkrachtige democratische rechtstaat het belang van pluriforme, onafhankelijke en toegankelijke media en een sterke journalistiek ter controle van de macht groter dan ooit. In Nederland, maar zeker ook in andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Onder dagvoorzitterschap van Charles Groenhuijsen gingen sprekers als Rasmus Nielsen, Marcel Gelauff, Jan Bonjer, Ennèl van Eeden, Peter de Mönnink, en Martijn van Dam, met elkaar en de aanwezigen in de zaal in gesprek.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*