Viaplay CEO Rodger Lodewick: Prijsverhoging: noodzakelijk voor kwalitatieve sportrechten

Viaplay heeft een aanzienlijke prijsverhoging aangekondigd. Met het nieuwe Formule 1-seizoen in het vooruitzicht, heeft deze beslissing voor onrust gezorgd onder de abonnees. CEO Roger Lodewick van Viaplay legt uit op GPblog.com waarom deze stap noodzakelijk was.

Tot op heden konden abonnees genieten van een jaarabonnement voor €153,48, maar vanaf 11 maart wordt deze optie afgeschaft. Viaplay zal dan enkel nog een maandabonnement aanbieden, waarbij de kosten tot 22 mei €15,99 per maand bedragen, waarna dit bedrag stijgt naar €17,99 per maand. Dit betekent dat een jaarabonnement in totaal €215,88 zal kosten.

De kern van de prijsverhoging ligt in de waarde en kosten van sportrechten. “Sportrechten van wereldklasse zoals de Formule 1, Bundesliga, Premier League en Darts zijn ontzettend populair”, vertelt Lodewick. Hij benadrukt dat om deze sporten te blijven aanbieden en te produceren in de unieke Viaplay-stijl, aanpassingen in de prijsstelling soms onvermijdelijk zijn. “Wij willen onze klanten de sporten blijven aanbieden die zij willen zien, en dat betekent ook dat wij een realistische prijs daar tegenover moeten stellen.”

Lodewick benadrukt verder de communicatiestrategie van Viaplay rondom deze prijsverhoging. De streamingdienst heeft ervoor gekozen om de prijsverhoging drie maanden voor de invoering ervan te communiceren. Dit, volgens de CEO, om klanten voldoende tijd te geven om hun situatie aan te passen en te overwegen over te stappen op het zeer competitieve jaarabonnement dat momenteel wordt aangeboden.

Deze prijsverhoging weerspiegelt de toenemende kosten en de waarde die sportuitzendingen vertegenwoordigen in de hedendaagse streamingmarkt. Terwijl Viaplay zich inzet om topkwaliteit sportcontent te leveren, wordt de discussie rondom de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dergelijke content voor de gemiddelde consument voortgezet.

23 Comments

 1. Ach ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen!
  Over een aantal jaar weet niemand in Nederland meer wie of wat Roger Lodewick, Viaplay en de clowneske “Viaplay-stijl” waren.
  En terecht.

  • Zou er niet van uitgaan. Zeker als je straks geen keuze meer hebt. Viaplay heeft een langetermijnstrategie met steun van FOM. Volgend jaar geen losse F1TV pro meer en de enige manier om dan nog F1 te kijken is via Viaplay. Ik gok voor een bedrag van rond de €240 / €250 per jaar als Max wereldtitel 4 pakt.

  • Ze gaan en willen dus nu meer geld binnenharken om al die dure sportrechten binnen te krijgen.
   En als je even zoekt. is alles wel met een vpn te zien bij diverse landen om ons heen. Met olav mol via gpradio belgie.
   f-1.jouwweb.nl
   https://f-1.jouwweb.nl/

 2. Over een paar jaar gaan sportorganisaties denk ik merken dat techreuzen geen streamers willen zijn omdat het niks oplevert voor de bottomline. Dan gaan traditionele publishers weer mee kunnen doen maar worden er niet meer bizarre bedragen betaald voor dit soort content. Denk dat we sowieso aankomende jaren veel meer gepirate content gaan zien in shortform en als stream.

 3. Hij zegt : Wij willen onze klanten de sporten blijven aanbieden die zij willen zien, en dat betekent ook dat wij een realistische prijs daar tegenover moeten stellen.” Hij bedoeld… we moeten nog wel aan verdienen en als f1 wegvalt stort het businessmodel in… Als de klant bij een ander een betere realistische prijs voor F1 vind, gaat de klant daar heen…

  • Dat kan straks niet meer. Dit jaar is het gat al aardig gedicht en volgend jaar is er sowieso geen losstaande F1TV pro meer. Alleen nog via Viaplay.

   • Zo te zien maak je je er nogal druk om.
    Blijkbaar heb je nooit gehoord van Sky Sports, RTL Luxemburg en RTBF, om maar een paar legale alternatieven te noemen.
    De dagen van Viaplay zijn geteld, ze graven hun eigen graf, want is een one-subject-zender, hebben verder niets te bieden en knijpen daardoor de F1 volledig tot de laatste ‘geblokte’ druppel uit.
    Tip: spit websites als Spreekbuis maar eens goed door, er zijn de laatste tijd al veel artikelen aan gewijd.
    Wellicht wordt je er iets wijzer van.

 4. Viaplay speelt de long game. Per 2025 stopt F1tvpro als zelfstandige dienst in Nederland en is Viaplay de enige mogelijkheid om Formule 1 te kijken. Voor een bedrag van rond de €230 per jaar denk ik. En nog wel meer als Max wereldtitel 4 pakt. Die durf ik wel aan.

  • Leuk zo’n long game, maar hun beurskoers staat op ruim onder een euro. Zie ze het einde van het jaar niet halen. Nederland is winstgevend voor ze, maar bij lange na niet winstgevend genoeg om de verliezen bij andere landen te compenseren. Als ze de rechten blijven behouden moeten ze daar zo ongelooflijk veel meer voor betalen dan nu dat ook de winstgevendheid in Nederland naar beneden bijgesteld kan worden.

 5. Vind het sowieso jammer dat alles achter betaalzenders verdwijnt. Ook lid van viaplay geweest, maar vond het al duur, wij kijken alleen f1, en nu gaan ze de prijs verhogen. Wij hebben het abonnement opgezegd, jammer maar helaas.

 6. Zo te zien maak je je er nogal druk om. Blijkbaar heb je nooit gehoord van Sky Sports, RTL Luxemburg en RTBF, om maar een paar legale alternatieven te noemen. De dagen van Viaplay zijn geteld, ze graven hun eigen graf, want is een one-subject-zender, hebben verder niets te bieden en knijpen daardoor de F1 volledig tot de laatste ‘geblokte’ druppel uit. Tip: spit websites als Spreekbuis maar eens goed door, er zijn de laatste tijd al veel artikelen aan gewijd. Wellicht word je er iets wijzer van.

 7. De prijzen moeten omhoog om de gaten te dichten zou een eerlijkere verklaring zijn.

  Mijn contract loopt begin juni af, wordt zeker niet verlengd. Niet per maand en al helemaal niet voor een jaar vooruit betalen.
  Want als ze ergens een keer op zwart gaan is het vooruitbetaalde geld mee verdampt.

 8. En vandaag maken ze bekend dat ze nog steeds rood aan het schrijven zijn en dat er maatregelen genomen gaan worden.

  Tja, iedereen kan roepen “long game” en dat soort zaken, maar vanaf 2025 moet er opnieuw betaald worden voor de F1 rechten. Als er al ingegrepen moet worden, gaan de aandeelhouders dan opnieuw de gok aan voor de komende jaren, of is het zo dat ze gaan zeggen “laat Nederland maar vallen en we richten ons weer op Scandinavie”.

  ViaPlay is op dit moment in Nederland aangeschoten wild. Ze moeten zwart gaan schrijven de komende maanden, daarom ook deze prijsverhoging. Echter, door nu, zo kort erop, weer aan te gaan kondigen dat er ingegrepen gaat worden, maakt het nog minder aantrekkelijk om bijv. een jaarabo te nemen. Neergaande spiraal is nu overduidelijk ingezet.

 9. Viaplay probeert uit alle macht geld binnen te harken, omdat ze denken dat de kijker zo verslaafd is aan F1 dat deze niet zonder kan. Nou Viaplay, we gaan het gewoon proberen. En RTL Duitsland gaat 7 races gratis uitzenden dus ik kan rustig afkicken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*