‘Versplintering treft kern publieke bestel’

Met de komst van aspirant omroepen Ongehoord Nederland en Omroep ZWART is het publieke bestel nog verder versplinterd. ‘Juist de versplintering onder de omroepen treft de kern van ons publieke bestel’, schrijft José van Dijck, universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, in het Financieel Dagblad. 

De nadruk op het vertolken van elk ongehoord of ondervertegenwoordigd geluid gaat volgens haar ten koste van de kern van wat een publieke omroep zou moeten zijn: een plek waar gemeenschappelijk programma-aanbod en collectief belang voorop staan en waar de kwaliteit van mediaproducten belangrijker is dan de verkoop ervan aan specifieke publieksgroepen.


Van Dijck: ‘Pluriformiteit is een prachtig streven in een monolithische en verzuilde cultuur met slechts enkele grote stromingen. Maar in een samenleving waar meer politieke partijen in de Tweede Kamer zitten dan er koffiemerken in het schap van de supermarkt staan, worden waarden als binding en gezamenlijke betekenisgeving misschien wel zwaarwegender dan diversiteit en pluriformiteit.’  


Volgens de hoogleraar begint het publieke bestel door versplintering op basis van leefstijl, smaak of demografische kenmerken steeds meer op Youtube te lijken met losse individuen en groepen in plaats van het collectieve belang. Ze meent dat het publieke bestel zich juist moet onderscheiden van wat er online gebeurt en haar van de uitgangspunten moet herijken. 

Lees het volledige artikel op FD.nl

5 Comments

  1. Deze hoogleraar wil van het bestel eenheidsworst maken. Een slecht idee, want omroepen kunnen icm hun pluriformiteit ook zaken die de Nederlander verbinden brengen. En dat doen ze ook.

    Je wilt als publiek bestel ook zaken brengen, die bij de commercielen niet mogelijk zijn (door bv te kleine doelgroep). Door focus te leggen wat Nederlander verbindt komt dat in de verdrukking.

  2. Ik denk dat vooral als het gaat om onderwerpen als migratie en corona, het collectieve belang van Nederland er niet meer is. Meningen verschillen behoorlijk. Hoe moet de NPO tegenwoordig het collectieve belang van Nederland uitdragen?

    • Hoeveel uur gaan er in een dag?
      De Npo heeft zoveel zender op dab, waarom niet voor ieder stroming 2 uur per dag tussen 6.00 en 18.00 uur en deze herhalen tussen 18.00 en 6.00 uur?

  3. Die “versplintering” is niet meer of minder het gevolg van ons verzuilde omroepbestel. Als je dat niet wilt, moet je voor een ander systeem kiezen, maar niet klagen dat het te goed werkt in deze tijd van meer extreme standpunten. Wat in de politiek gebeurt, krijgt meestal zijn vervolg in ons omroepbestel. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van, maar bovenvermelde redenering treft kant noch wal.

  4. Wanneer je een taart of pizza in steeds meer kleinere punten wilt opdelen, dan houd je aan het eind een grote berg smakeloze kruimels over, die in geen enkel opzicht meer lijkt op of smaakt als een taart of pizza.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*