(verslag) Online Radio Awards 2018 klinkt naar meer

Met een daverende show met onder andere Berget Lewis op het podium zijn gisteren de eerste Online Radio Awards uitgereikt. Het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum schudde op zijn grondvesten.

Online radio, dat een scala bestrijkt van complete stations op internet tot podcasts, is volgens onder andere Erik de Zwart, juryvoorzitter van de Online Radio Awards, een belangrijk deel van de toekomst van het medium. Dat blijkt nog niet helemaal uit de cijfers, die Michiel Veenstra, uitgeroepen tot Online Radio Ambassadeur, aanhaalde: in Nederland luistert maar 18 procent van het publiek wel eens naar een podcast. Internationaal gezien is dat laag, reden voor Veenstra om een oproep te doen aan de NPO: geef meer bekendheid aan de podcast!

Bert Kok (Media Perspectives) was bij de Awardshow aanwezig als fan van podcasts. “Ik vind de app van NPO Radio 1 erg goed: overzichtelijk en handig. Sommige stations groeien wel, maar een echte doorbraak van online radio zie ik nu nog niet, maar dat kan veranderen als grote partijen zich ermee bemoeien. Spotify komt bijvoorbeeld met podcasts.” Kok plaatste online radio ook even in historisch perspectief, het is tenslotte geen nieuw verschijnsel meer. “Bij het ANP maakten we twintig jaar geleden al nieuwsbulletins die je on demand kon beluisteren.” Erik de Zwart, die de uitreiking presenteerde, gaf ook een geschiedenislesje weg, te beginnen bij radiopionier Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda, die in 1919 -bijna honderd jaar geleden dus- de eerste radio-omroep startte. Een nazaat van hem, Lars Schotanus (samen met Jaco Bal oprichter van online radiobedrijf YPCA): “Het is goed om deze radiomakers eindelijk eens in het zonnetje te zetten.”

Dat vond ook de Hilversumse mediawethouder Wimar Jaeger, zelf fervent luisteraar van diverse online stations. Hij reikte de prijs aan Michiel Veenstra uit en onderstreepte het belang van diens oproep aan de NPO, online is volgens hem wel degelijk de toekomst. Oud-Veronica dj Erik de Zwart intussen had vooral vraagtekens bij de gevestigde orde en de bemoeienis die de politiek met online radio lijkt te willen hebben. Hij reageerde kritisch op de mededeling van Peter Contant (voorzitter van belangenorganisatie Verenigde Online Radiostations die samen Spreekbuis.nl de Online Radio Awards organiseerde), dat het Commissariaat voor de Media online radiostations wil gaan registreren. Laat de overheid afblijven van een vrij internet, aldus De Zwart. Of, zoals hij zei tegen zijn oude Veronica-kompaan en mede-online radiomaker Ad Bouman, die de Award voor het Beste Online Radiostation uitreikte: “Straks krijg jij zo’n geel plaatje in je oor.” Roderick Veelo, winnaar van de Award voor Beste Online Radiopresentator, zag het zo’n vaart niet lopen: “Registratie? Dat geloof ik niet.”

En daarop hieven de bezoekers het glas en was de eerste editie van de Online Radio Awards beklonken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*