Vernietigend rapport over Vlaamse publieke omroep

Audit Vlaanderen (Het agentschap van de Vlaamse overheid dat audits uitvoert bij de Vlaamse administratie en lokale besturen) heeft een kritisch rapport over de VRT klaar. Daarin is onder meer sprake van normvervaging en van onregelmatigheden bij overheidsopdrachten. De VRT heeft al aan aangegeven snel schoon schip maken. 

Audit Vlaanderen stelde vorig jaar een onderzoek in nadat aan de top van de VRT een conflict was uitgebroken tussen toenmalig CEO Paul Lembrechts en directeur media Peter Claes.

Dit onderzoek is afgerond en schetst een beeld van de interne gang van zaken op sommige afdelingen bij de VRT. Daarbij gaat het enerzijds om een cultuurprobleem in het omspringen met de wet op de overheidsopdrachten. Die zouden in sommige gevallen niet alleen gebrekkig opgesteld en nageleefd worden, maar ook de aanbestedingsregels niet volgen. Ook heerst er een cultuur van vriendjespolitiek en ‘ons kent ons’, waarbij goedkopere opties werden genegeerd omdat liever werd samengewerkt met leveranciers die de voorkeur genoten van de VRT. 

In een persbericht meldt de VRT dat het rapport ‘de indruk geeft van een ontoereikende organisatiebeheersing en onvoldoende integriteitsbesef bij bepaalde medewerkers’. 

De Vlaamse minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V) heeft een reactie op het audit report gegeven: ‘Vanuit de VRT werd verzekerd dat het management met de conclusies van het rapport aan de slag gaat. Als openbare omroep heeft de VRT een voorbeeldfunctie in het naleven van alle regels’, aldus Dalle.

1 Comment

  1. Idealistisch zijn die aanbestedingsregels voor publieke instellingen allemaal leuk en aardig, maar hoor steeds vaker dat unieke samenwerkingen erop achteruit gaan, soms ten nadele van de kwaliteit (wat niet zou mogen want dan is in principe iets verkeerd gegaan bij de pitch- en selectiefase) òf erger, ten koste van de opgebouwde werkprocessen.

    En de warme banden met uitgeleend en gedetacheerd personeel met al hun gecombineerde kennis, gaat ook steeds vaker verloren…

    ‘Vriendjes’ maak je nu eenmaal in een branche.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*