Vergunning NPO wordt met 1 jaar verlengd

De NPO mag in ieder geval tot eind 2027 blijven uitzenden. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een voorstel om de vergunning, die eind 2026 afloopt, met een jaar te verlengen.

De standaard verlengingstermijn van die vergunning is vijf jaar. Begin vorige maand ontstond er echter gedoe over de concessie van de NPO, toen demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media, D66) voorstelde deze met twee jaar te verlengen, tot eind 2028.

De onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB voelden daar niets voor en wilden een kortere periode. De vier toekomstige coalitiepartners steunden uiteindelijk een voorstel van VVD-Kamerlid Claire Martens om de vergunning met slechts een jaar te verlengen. Korter dan een jaar kon niet, zo werd eerder duidelijk.

Met deze beslissing blijft de NPO voorlopig verzekerd van haar uitzendrechten tot eind 2027.

2 Comments

  1. Zullen we alleen het wel goed verwoorden: de NPO heeft een concessie voor de periode van 10 jaar (tot 2031). Deze concessieperiode bestaat uit twee erkennings perioden van elk 5 jaar. Dat is ook de periode waar er nieuwe in- en uittreders kunnen zijn. De huidige erkenningsperiode tot 2026 wordt nu met 1 jaar verlengd om meer rust te krijgen hervormingen uit te voeren (zoals door adviescollege Van Geel werd voorgesteld). De laatste zin dat de NPO dus haar uitzendrechten behoudt tot 2027 is niet juist. Die zijn er tot 2031

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*