Verdwijnt de afstandsbediening?

De gebruikerservaring van een afstandsbediening is eigenlijk niet meer van deze tijd. Er is geen device waarop je makkelijker dingen ontdekt dan op een mobiel. En er is geen device waarop je beter dingen beleeft dan op een TV. Combineer deze twee en je zit in een model waarin je content uitzoekt op mobiel en afspeelt op TV. AppleTV doet dit al jaren. Maar wat doet de meerderheid van de mensen die géén AppleTV hebben? NOS heeft daarmee geëxperimenteerd in een app.

Een van de kleinere apps van NOS; de NOS Journaal-app is al een tijdje uitgerust met zap-techniek. Hiermee kies je een uitzending op je smartphone, en speel je die af op je Connected TV. De techniek is toegankelijk; je hoeft niets te installeren of configureren op je TV. Geen QR codes of codes overtypen. Het werkt als je de TV uit de doos haalt en aansluit. Voorwaarde is wel de mobiel en de TV op hetzelfde netwerk zitten.

UX over verschillende devices
Bij het bedenken van dit concept, denk je automatisch na over gebruikerservaring op verschillende devices. Die maken samen de ervaring. Dit was redelijk nieuw terrein. Wat gebeurt er op mijn mobiel als ik iets kies te kijken op mijn TV? Wat doe ik op mijn TV als de video is afgelopen? Kijk ik ook foto’s op mijn TV als ze belangrijk genoeg zijn? Kan iemand anders dezelfde TV bedienen? Ik verwacht dat er in dit domein geweldige nieuwe toepassingen komen, nog los van video on demand.

Als we kijken naar het gebruik van onze app, dan zien we het volgende tot nu toe:

  • In 5% van de gebruiksmomenten is er een Connected TV in de nabijheid gevonden. Tablets zijn relatief vaker in de nabijheid van een Connected TV. Dit lijkt logisch, die gebruik je veel vaker thuis.
  • In 10% van de gevallen wordt er ook daadwerkelijk een uitzending op een ConnectedTV afgespeeld. Dit lag initieel hoger, maar is nu vrij stabiel 10%.  Op smartphones wordt er relatief vaker voor gekozen op Connected TV af te spelen. Ook dit lijkt wel logisch omdat een tablet geschikter is om video op te kijken.

Verder zien wij een enorme variëteit aan TV’s en andere connected devices, en lijkt wát men kijkt van de mobiel naar de Connected TV niet af te wijken van gewoon online kijkgedrag.

Toekomst
Met verbeterde technologie willen we het zap-concept uit de NOS Journaal app ook werkend krijgen voor livestreams, en uiteindelijk naar de grotere NOS-app brengen.

Het zou voor contentbedrijven als NOS handig zijn als de enorme variëteit aan TV’s en andere connected devices zich scharen achter één manier van werken. Dit is wellicht het geval met de nieuwe DIAL standaard die Netflix en Google hebben neergezet. Maar komen daarmee de ecosystemen van apps op Smart TV’s in het geding? Uiteindelijk komt het erop neer: wint de Smartphone of de Smart TV? 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*