Verdacht pakje bij KRO-NCRV: brief met woord ’Dreigement’ en kinderstickers zorgt voor twee uur spanning en meligheid

Foto: AKN Gebouw (Studio Kastermans)

Het ’verdachte pakketje’ dat woensdag tegen 11.00 uur werd ontdekt in het gebouw van KRO-NCRV aan de ’s-Gravelandseweg bestond mogelijk alleen uit een brief met daarop het woord ’Dreigement’. De envelop was dichtgeplakt met kinderstickers.

Dat vertelt een bron binnen het AKN-gebouw in Hilversum, waarin ook de studio’s van NPO Radio 2 en Radio 5 zijn gehuisvest en dat tegenwoordig officieel ’Homebase of the media-minded’ heet. Politie-officier van dienst Erik Ruiter wilde niet bevestigen of het om een pakket én/of envelop ging. De inhoud bestond in elk geval niet uit explosieven of gevaarlijke stoffen. Ruiter zei wel: „Nu het sein veilig is gegeven, richten wij ons onmiddellijk op het onderzoek.”

Dat impliceert dat er dus een dader moet zijn die doelbewust voor onrust heeft willen zorgen. De verdachte zending is meegenomen voor sporenonderzoek en daarbij wordt onder meer gekeken naar vingerafdrukken en DNA-sporen.

Om 11.00 uur sloot de politie de ’s-Gravelandseweg af, tussen de Steijnlaan en de Trompenbergerweg. Auto’s moesten omkeren en een andere route door Hilversum zoeken. Personeel van de omroep diende binnen te blijven. Het verdachte ’pakket’ is zeer waarschijnlijk aangetroffen op de expeditie-afdeling. Om 12.45 uur werd het sein veilig gegeven en werden de roodwitte politielinten weer verwijderd.

Doorgelaten

Zoals dat vaak gaat bij ’verdachte pakketjes’ geloven de meesten niet dat er ook daadwerkelijk dreiging bestaat. Toch dienen de hulpdiensten het zekere voor het onzekere te nemen. Zo moest bijvoorbeeld Gijs Staverman, die langs de versperring wilde om zijn radioprogramma Gijs 2.0 te gaan presenteren, moeite doen om doorgelaten te worden.

Femke Ham, werkzaam als producer bij KRO-NCRV, vertelde via de telefoon vanuit het gebouw: „Laten we hopen dat het niet de hele dag duurt. We schijnen geen serieus gevaar te lopen. Ja, de sfeer wordt een beetje melig en lacherig. Gelukkig zijn er deze dag geen televisie-opnames in onze studio’s, anders was het misschien een probleem geworden. Nu staan we zelf ook gewoon maar af en toe voor het raam te kijken of er buiten nog wat gebeurt.”

Het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie heeft de expeditieruimte/postkamer na een eerste onderzoek betreden. Politie-officier Ruiter: „Op basis van kennis en ervaring en met behulp van apparatuur heeft de deskundige vastgesteld dat er geen gevaar was. Het verdachte object is meegenomen. Nee, de Explosieven Opruimings Dienst hoefde niet te komen. Als het TEV wel verdenkingen had gekoesterd, dan was fase 2 ingegaan en hadden we de EOD erbij gehaald.”

Het incident duurde een kleine twee uur. Toen mocht het verkeer weer over de gehele ’s-Gravelandseweg doorrijden. Oók de scholieren van het Comenius College, die af en toe diep zuchtten als ze door de politie werden omgeleid. De school was door de politie op de hoogte gesteld en wie te laat kwam had niets te vrezen.

Lees ook: Pakketje bij gebouw KRO-NCRV in Hilversum blijkt ongevaarlijk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*