Verbod op PowNed-documentaire over Ozempic: Inspectie treedt hard op tegen medicijnpromotie (update)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de omroep PowNed verboden om de documentaire “PowNed of View: De prikpen” uit te zenden, vanwege het gevaar van reclame maken voor geneesmiddelen op recept. Dit resulteerde in een dreigende dwangsom van minimaal 150.000 euro. De documentaire onderzoekt het populaire afslankmiddel Ozempic, inclusief gesprekken met diverse experts. Omroepbaas Dominique Weesie vond het verbod verrassend, gezien de aandacht die andere media aan het onderwerp hebben besteed. Hij bood de inspectie aan om de documentaire vooraf te controleren, maar dit aanbod werd afgewezen.

update:

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft ontkend dat er een verbod is opgelegd aan PowNed voor het uitzenden van een documentaire over een afslankmiddel op NPO 3. Volgens een woordvoerder van de IGJ is er geen sprake van een verbod of dwangsom aan de omroep. De inspectie benadrukt echter dat het soms lastig is om het verschil tussen journalistiek en reclame te beoordelen, en dat dit onderwerp in een gesprek met PowNed aan bod is gekomen. Daarbij is besproken hoe vaak de naam van het medicijn wordt genoemd, of de werking wordt overdreven, en of wordt benadrukt dat het alleen onder begeleiding van een arts mag worden gebruikt. Deze factoren spelen een rol bij de beoordeling door de IGJ.

5 Comments

  1. Wat is nu de conclusie? Zoals ik het nu lees heeft de IGJ uitgelegd aan PowNed wat de regels zijn en hoe hoog de boete is als je geen documentaire maar een infomercial voor een medicijn maakt, heeft PowNed op basis van dat gesprek zelf besloten dat ze nat zouden gaan en vervolgens maar gezegd dat de IGJ de uitzending heeft verboden. Heb je in elk geval weer wat ophef. Vat ik het zo goed samen?

  2. Als ik mij niet vergis was Powned die rebelse nieuwe omroep die wel eens het bestel zou opblazen? We zijn er allemaal ingestonken, want hoezo rebels? Niets minder dan een stel burgerlijke angsthazen!

  3. Laatste nieuws. De documentaire over Ozempic wordt woensdagavond alsnog uitgezonden. Prima dat Powned eerst even z’n adem in heeft gehouden en nu alsnog uitblaast. Wel zijn er piepjes te horen als de merknaam wordt genoemd. Kijken waar het schip daarna strandt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*