Veiligheid voorop: de voordelen van GPS-trackers voor dementiepatiënten

Dementie is een zeer vervelende ziekte waar ouderen mee te maken kunnen krijgen. Dementie heeft veel gevolgen voor de ouderen zelf, maar vooral ook voor hun omgeving. Om ouderen een stukje vrijheid te laten behouden en ze niet te snel uit hun vertrouwde huis of omgeving te halen, kan techniek een oplossing bieden. Een GPS-tracker heeft verschillende voordelen voor dementiepatiënten. Maar welke zijn dat?

Meer dan alleen een alarmknop

Bij een GPS-tracker voor ouderen denk je misschien al snel aan een polshorloge of ander apparaatje, waarmee een oudere in geval van nood hulp kan inschakelen door op een noodknop te drukken. Een GPS tracker dementie kan echter meer dan alleen dat en geeft familie en mantelzorgers ook de mogelijkheid om ouderen met dementie actief van een afstandje te helpen. Het kan namelijk moeilijker zijn voor een dementiepatiënt om het bewustzijn te hebben om op de knop te drukken.

Je kunt met deze GPS-tracker ook actief het apparaat bellen vanuit een gekoppelde mobiele app. Dat betekent dat je via de app vanaf een afstandje de GPS-tracker van de dementiepatiënt of oudere met Alzheimer kunt laten bellen naar jouw mobiele telefoon, waardoor je in het geval van een verdachte situatie actief in contact kunt komen met de drager. Dit is bijvoorbeeld handig als je de, zeer nauwkeurige, GPS-locatie van de drager niet vertrouwt. Deze GPS-tracker maakt bovendien gebruik van zowel GPS als wifi, waardoor de locatie in huis net zo nauwkeurig is als buiten.

Een veilige cirkel

Een ander belangrijk voordeel van een GPS-tracker voor mensen met dementie of Alzheimer is de functie om een veilige cirkel in te stellen. Dat betekent dat verzorgers en familie meteen een signaal krijgen zodra de oudere uit een vooraf ingestelde zone stapt. Op die manier is een oudere die licht verward is en nog steeds redelijk zelfstandig kan wonen, sneller geholpen als er onverhoopt toch iets mis dreigt te gaan.

Het verlaten van de veilige cirkel hoeft niet altijd meteen een noodsituatie op te leveren, maar kan iedereen die de GPS-tracker volgt wel meteen alert maken om de locatie van de tracker in de gaten te houden, totdat de drager weer terug is in de veilige zone.