Veel zzp’ers kiezen bewust voor zelfstandig ondernemerschap

Vanaf januari worden striktere regels ingevoerd om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat bedrijven werknemers onterecht als zelfstandige inhuren, een praktijk die volgens critici vooral in de mediabranche voorkomt. Mediabedrijven en veel zzp’ers maken zich echter zorgen over de impact van deze nieuwe regels.

In het verleden is vaak gesuggereerd dat mediabedrijven medewerkers in een zzp-constructie dwingen om kosten te besparen. Toch zijn er veel zelfstandigen in de media die bewust voor een voorzelfstandig bestaan hebben gekozen . Deze keuze biedt hen voordelen, zoals de vrijheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken, het aannemen van diverse klussen, en veelal ook een hoger inkomen.

Daarnaast lijken de vooruitzichten voor zelfstandigen gunstig, ondanks de nieuwe regels. Door de vergrijzing op de arbeidsmarkt kampen veel (media)bedrijven met personeelstekorten, een trend die de komende jaren naar verwachting zal doorzetten. Dit geeft zelfstandigen meer zekerheid over hun inkomsten, zelfs in een mogelijk strengere regelgeving.

De overheid stelt dat de nieuwe maatregelen bedoeld zijn om eerlijkere arbeidsverhoudingen te creëren. Toch blijft de vraag hoe de balans kan worden gevonden tussen het beschermen van werknemers tegen schijnconstructies en het behouden van vrijheid voor zelfstandigen die bewust voor dit werkmodel kiezen. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de nieuwe regelgeving in de praktijk wordt toegepast en wat de daadwerkelijke gevolgen zijn voor de media- en arbeidsmarkt.

1 Trackback / Pingback

  1. 'Detachering, payroll en BV zijn geen oplossingen voor schijnzelfstandigheid' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*