Van Peking tot Hilversum: NEP faciliteert Winterspelen grotendeels remote vanuit Nederland

In opdracht van de NOS verzorgt mediatechnologiebedrijf NEP de presentatie posities, interviews en aanvullende beelden van de Nederlandse schaatsers tijdens de schaatswedstrijden van de Olympische Winterspelen in Peking. Voor het eerst worden deze schaatsbeelden remote gefaciliteerd vanuit Nederland. 

Het Meercamera team van NEP volgt de Nederlandse schaatsers op de voet en tevens zijn er ENG teams op locatie aanwezig voor reportages bij diverse onderdelen van de Spelen. Daarnaast verzorgt NEP ook de registratie van ochtendprogramma Peking Live en Studio Peking, het dagelijkse avondprogramma van de NOS, vanaf de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Daarvoor wordt audiowagen de MusicOne ingezet voor de muzikale live optredens tijdens het programma en voor het mixen van de presentatie positie, interviews en het live commentaar vanuit Peking.

Techniek en regie vanuit Amsterdam en Hilversum

Uniek aan deze opdracht van de NOS is dat de benodigde techniek en regie remote vanuit Nederland ingezet wordt, door middel van het Centralized Production Platform van NEP. De camera shading wordt verzorgd vanuit Hilversum, alle technologie wordt daar ook gecentraliseerd in een van NEP’s datacenters en de regie wordt verzorgd vanuit de IOB, de mobiele PCR van NEP, in Amsterdam. Door de inzet van deze schaalbare IP-technologie en capaciteit kan NEP de hoogste beeld- en audiokwaliteit verwerken, zelfs op duizenden kilometers afstand. Het Centralized Production platform biedt zo flexibiliteit, verdeelt resources en is uiteraard in deze tijd een uitkomst om reisbewegingen van de crew zoveel mogelijk te beperken. 

Eric van Engelen, Projectmanager NEP: “Dit is voor het eerst dat opdrachtgever NOS kiest voor een remote productie van de Nederlandse schaatswedstrijden en dat maakt dit project uniek! Een aantal collega’s zijn vorige week naar Peking vertrokken om de netwerkverbindingen tussen Peking, Hilversum en Amsterdam voor te bereiden, waarbij ons LiveCenter in Hilversum als centraal verbindingscentrum dient waar alle signalen binnenkomen en gedistribueerd worden. Het is mooi om te zien hoe onze mensen en techniek op afstand zo een eenheid vormen. We zijn daarom heel trots dat we deze registratie mogen doen en verheugen ons op de resterende dagen van de Spelen!”

1 Comment

  1. Al snap ik van het bovenstaande verhaal niet veel (nogal technisch) worden de winterspelen en vooral het schaatsen geweldig in beeld gebracht. Complimenten hiervoor. Het blijft een wonder dat alles zo scherp in beeld wordt gebracht op zo’n grote afstand.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*