Van decoder naar mediaspeler: Hoe providers inspringen op de streaming trend

Het televisielandschap is de afgelopen jaren flink veranderd met de komst van streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max. Consumenten kijken steeds vaker naar content op hun eigen manier, en zijn minder afhankelijk van traditionele tv-zenders.

Door deze trend verkopen internetproviders nu minder tv-abonnementen. Ze moeten zich aanpassen aan de veranderende behoeften. Dit doen ze door tv-apps en mediaspelers aan te bieden. Hiermee kunnen klanten makkelijker kiezen wat ze willen kijken.

Van decoder naar mediaspeler

Voor de komst van streamingdiensten keken consumenten digitale televisie via traditionele decoders van hun internetprovider. Met de komst van streamingdiensten is er een nieuwe manier van tv-kijken ontstaan. Mensen kijken steeds vaker via streamingdiensten, met elk hun eigen films, series en documentaires.

In plaats van een traditionele decoder, bieden steeds meer grote providers een mediaspeler aan. Deze mediaspelers, meestal een Android TV box, bieden toegang tot hun tv-app en streamingdiensten, waaronder Netflix, Disney+, Videoland en NPO Start.

Een mediaspeler is een klein apparaatje dat je in de HDMI-poort van je tv steekt. Mediaspelers zijn geschikt voor zowel tv-apps als streamingdiensten. Zo kunnen consumenten met één apparaat naar alle content kijken die ze willen.

Tv-apps van internetproviders

Veel grote internetproviders, zoals Ziggo, KPN, Odido en Delta, hebben hun eigen tv-app. Met deze app kun je live en on-demand tv kijken. Je kunt ze niet alleen op een smart-tv en mediaspeler installeren, maar ook op een smartphone, tablet en laptop.

Enkele providers, waaronder Ziggo en Odido, bieden de optie om hun tv-app te gebruiken zonder een decoder of mediaspeler. Ze hebben abonnementen waar alleen internet in zit, maar waarbij je wel toegang hebt tot hun tv-app. Klanten kunnen deze app zelf op een smart-tv of mediaspeler zetten. Abonnementen zonder tv-kastjes zijn voordeliger.

Onafhankelijke tv-aanbieders

Naast de tv-apps van internetproviders bestaan er onafhankelijke tv-aanbieders. Deze zijn niet verbonden aan een internetprovider. Voorbeelden zijn NLZiet en Canal Digitaal. Deze bieden toegang tot populaire Nederlandse zenders zoals SBS6, RTL 4, de NPO-zenders en Talpa, zonder dat je daarvoor een abonnement nodig hebt bij een bepaalde internetprovider.

Een voordeel van een onafhankelijk televisieabonnement is dat je gemakkelijker kunt overstappen naar een andere aanbieder. Daarnaast bieden ze vaak een ruimer aanbod van zenders in hd-kwaliteit. Kortom, met een los televisieabonnement heb je als consument meer flexibiliteit, en je bent ook nog eens goedkoper uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*