‘Vaker televisie in rechtszaal toelaten’

De Raad voor de rechtspraak vindt dat televisie vaker moet worden toegelaten bij een rechtszaak.  Dat zei Frits Bakker, de voorzitter van de raad, (foto), maandag in het mediaforum van De Ochtend op NPO Radio 1. Eerder al adviseerde een speciale commissie na de uitspraak in de zaak rond PVV-politicus Geert Wilders over camera’s in de zittingzaal.

De bevindingen gepresenteerd in het rapport ‘Rechtspraak in beeld’ waren toen dat het wenselijk was dat de rechtspraak tegemoet komt aan de toegenomen maatschappelijke behoefte aan meer openbaarheid en toegankelijkheid van de rechtspraak.

LIVE
Dat zou ook moeten gelden voor voor live uitzendingen van processen. Saskia Belleman, Telegraafverslaggever en veelvuldig aan tafel bij o.a. het televisieprogramma Pauw, ziet ook geen bezwaar. Belleman: “Het heeft geen invloed op de rechtsgang. Rechters gaan er steeds makkelijker mee om”.

Hoewel Bakker voorstander is van meer tv-opnames in de rechtszaal ziet hij ook dat rechter er niet echt op zitten te wachten: “Er is veel koudwatervrees” . Meer media in de rechtszaal zouden mogelijk ook kunnen bijdragen aan betere verslaggeving van rechtszaken want die is niet altijd goed. Soms hebben media alleen maar belangstelling voor het verhaal van het slachtoffer”.(foto still radio 1.nl)

Bron: radio1.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*