Ursul de Geer overleden

Acteur en presentator Ursul de Geer(74) is overleden, zo meldt NRC.

De Geer was jarenlang het gezicht van ”t Is hier fantasties’ en was daarnaast werkzaam als theaterregisseur.

Via het studententoneel en diverse theaterproducties kwam hij als acteur bij toneelgezelschap de Nieuwe Komedie en later bij Toneelgroep Centrum en Persona. Daarna regisseerde hij voor theater onder andere Roza vertrekt, De Misdaden van Vautrin, Leven van Galilei en Gust.

De Geer maakte televisieprogramma’s, onder andere zijn eigen praatprogramma Ursul en de televisieprogramma’s ’t Is hier fantasties en Voor niks gaat de zon op (RTL 4). In 2008 maakte hij zijn debuut in het vakantieprogramma Nederland Vertrekt. Bij televisiezender het Gesprek was De Geer presentator van het boekenprogramma BOOKZ.

In 2001 keerde hij terug in het theater met Gloed, een toneelbewerking van de roman van Sándor Márai. Deze voorstelling won de NRC-Publieksprijs. Van dezelfde schrijver bewerkte en regisseerde hij Kentering van een huwelijk en De gravin van Parma. In 2005 begeleidde hij voor de opstart van Omroep MAX en aantal ouderen van 55 tot en met 82 jaar die onder de naam Super Senioren met elkaar in 30 dagen een toneelstuk instudeerden dat later in diverse theaters in geheel Nederland werd opgevoerd. Dezelfde omroep zond een tiendelige serie hiervan uit.

In 2009 deed De Geer mee met de danswedstrijd voor bekende Nederlanders, Dancing with the Stars. In de kwartfinale werd hij uitgeschakeld. Datzelfde jaar regisseerde hij in Stuttgart Marai’s Wandlungen einer Ehe. In 2010 ging De Geer na twintig jaar weer zelf de planken op met de monoloog Bekentenissen, een monoloog over de jeugd van zijn favoriete schrijver Márai, verweven met verhalen uit zijn eigen jeugd.

De Geer regisseerde in 2011 het toneelstuk de Aanslag, gebaseerd op de roman van Harry Mulisch (met onder anderen Victor Löw en Peter Bolhuis). Deze voorstelling kreeg een nominatie voor de Publieksprijs. In 2011 regisseerde hij Napoleon op St. Helena met Huub Stapel. Eveneens in 2011 maakte hij als regisseur een debuut met een musical: Grand Hotel (met onder anderen Ad Knippels, Trudy Klever, Jamai en Tony Neef). In 2013/14 regisseerde hij Haar naam was Sarah en Stoner. In 2014 speelde De Geer rechter in seizoen 2 van de televisieserie Danni Lowinski, uitgezonden door SBS6. Ursul de Geer speelde voorts de literaire solo Nachttrein naar Lissabon naar een roman van Pascal Mercier en een solo over zijn familie Liever ongelukkig met parels dan zonder.

Eind 2015 speelde Ursul de Geer nog een bijrol in de Nederlandse komedie Bon Bini Holland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*