Omroep Gelderland en lokale omroepen werken samen tijdens verkiezingen

Samen met dertig lokale omroepen gaat Omroep Gelderland verslag doen van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Een bus, die omgebouwd wordt tot radio en tv-studio, gaat vanaf 6 februari dwars door de provincie rijden en alle 48 gemeenten waar verkiezingen zijn, bezoeken. De lokale omroepen verzorgen vanuit de bus de uitzendingen in hun gemeenten. Deze vorm van samenwerking is uniek.

Omroep Gelderland wil de verkiezingen aangrijpen om een brede journalistieke coalitie te smeden met zoveel mogelijk lokale omroepen. Het doel is bouwen aan een fijnmazig journalistiek netwerk. Door kennis en expertise te bundelen hoopt de regionale omroep dat alle partijen profiteren van de samenwerking.

Tijdens een drukbezochte werkconferentie gisteravond werden de plannen besproken en de ideeën voor programma’s uitgewisseld. Van de ongeveer 33 lokale omroepen in Gelderland doen er 30 mee met het samenwerkingsproject. Hoofdredacteur Marc Veeningen: “Hoofddoel is natuurlijk dat onze inwoners 21 maart goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. We denken met dit project hieraan een goede bijdrage te leveren.”

Lokale omroepen zijn vrij om de inhoud van de uitzendingen te bepalen. Omroep Gelderland organiseert het logistieke en technische deel van het project en ondersteunt de omroepen inhoudelijk, daar waar nodig. Behalve met de verkiezingsbus gaan de partijen ook online samenwerken. De website www.Gldstemt.nl wordt in januari gelanceerd. Op de website komt per gemeente een pagina met daarop verkiezingsnieuws, filmpjes, reportages en een stemhulp als die beschikbaar is. Het is de bedoeling om samen alle pagina’s te vullen met nieuws.

Een van de gastsprekers gisteravond was Marc Visch, directeur van de NLPO, de belangenbehartiger van de lokale omroepen. Hij benadrukte dat de lokale en regionale omroepen elkaar nodig hebben. “In meerdere provincies wordt al voorzichtig samengewerkt, maar Omroep Gelderland en RTV Noord-Holland zijn al een stap verder. Daar is het besef en de wil dat samenwerking nodig is.”

Het verkiezingsproject is een uitbreiding van de samenwerking die Omroep Gelderland vorig jaar is gestart met een aantal lokale omroepen. Bij die samenwerking worden inhoudelijke agenda’s en werkzaamheden afgestemd en berichten onderling uitgewisseld, waardoor het bereik onder het Gelders publiek aanzienlijk stijgt. Daarnaast biedt Omroep Gelderland ondersteuning, zoals coaching en training aan medewerkers van verschillende lokale omroepen.

http://gld.nl/zjFH

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*