VARAgids maakt longlist Sonja Barend Award 2019 bekend

De VARAgids heeft zojuist de longlist van de Sonja Barend Award 2019 gepresenteerd. Tien interviewers maken kans op de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen.

Bekende namen in de longlist voor de Award dit jaar, maar ook drie interviewers die niet eerder op de lijst stonden: Maaike Timmerman (voor haar gesprek met DENK-voorman Tunahan Kuzu), Ivo Niehe (voor zijn interview met speaker John Bercow) en Jeroen Wollaars (voor zijn interview met Baudet, Jetten en Klaver). 

De complete longlist (op volgorde van uitzending):
> Jeroen Pauw / Pauw / interview Rob Jetten / 9 oktober 2018 (BNNVARA)
> Tim den Besten / Tims ^ tent op een eiland / interview Marieke Lucas Rijneveld / 11 oktober 2018 (VPRO).
> Eva Jinek / Jinek / interview Max van Weezel / 3 januari 2019 (KRO-NCRV).
> Maaike Timmerman / Goedemorgen Nederland / interview Tunahan Kuzu / 6 maart (WNL).
> Jeroen Wollaars / Nieuwsuur / interview Baudet, Jetten, Klaver / 13 maart (NOS/NTR).
> Tijs van den Brink / Adieu God? / interview Bas Heijne / 14 april (EO).
> Margriet van der Linden / M / interview Manon Uphoff / 8 mei (KRO-NCRV).
> Ivo Niehe / TV Show op reis / interview John Bercow / 31 mei (AVROTROS).
> Matthijs van Nieuwkerk / College Tour / interview Clarence Seedorf / 2 juni (NTR / BNNVARA).
> Kefah Allush / De Kist / interview Peter van Uhm / 9 juni (EO).

De lijst is samengesteld door een kernjury, bestaande uit Maaike Bos (tv-recensent Trouw), Arjen Fortuin (tv-recensent NRC Handelsblad), Hannah Stöve (tv-recensent Het Parool) en Johan Reijnen (eindredacteur VARAgids). Een brede jury van tientallen vakgenoten kiest nu de winnaar.

De longlist (met argumentatie, quotes en links naar de interviews) staat nu op sonjabarendaward.nl

De uitreiking is op maandag 14 oktober in De Wereld Draait Door, om 19.00 uur bij BNNVARA op NPO 1 – door Sonja Barend zelf.

De Sonja Barend Award is de tv-interviewprijs van de VARAgids. Ieder jaar kiest een vakjury het beste interview van het jaar. Eerdere winnaars zijn Matthijs van Nieuwkerk (2009), Clairy Polak (2010), Twan Huys (2011), Mariëlle Tweebeeke (2012), Coen Verbraak (2013), Jeroen Pauw (2014 en 2015), Humberto Tan (2016), Janine Abbring (2017) en Eva Jinek (2018). 

2 Comments

  1. Ik vind het toch een beetje de sfeer uitademen van “ons kent ons”. We zien bijvoorbeeld dat AVRO/TROS, VPRO en WNL slechts vertegenwoordigd zijn met 1 nominatie. Zou het niet eerlijker zijn om ALLE omroepen elk twee kandidaten te gunnen of wordt de ‘long list’ dan te lang? Ik merk op dat POWNed zelfs helemaal niet in de lijst voorkomt. Terwijl Rutger Castricum de laatste tijd best heel verdienstelijke documentaires heeft gemaakt over de Marokkaanse cultuur en de voetbalclub Emmen. Het zou kunnen zijn, dat zij zelf misschien geen belangstelling hadden om een bijdrage in te zenden. Bij de eerdere winnaars valt de relatief sterke positie van NTR, VARA/BNN echt wel op!

    • Van de 10 genomineerden stonden er 7 al dus eerder op de lijst. Bij de Televizier Ring is het ook vaak zo dat een groot deel herhaaldelijk gekandideerd wordt. Op die manier kun je als “aanhouder” uiteindelijk altijd winnen. Natuurlijk moet je dan wel telkens met een nieuw product komen, alhoewel: bij de TR meen ik me te herinneren dat 1 en hetzelfde type programma wel drie keer werd ingezonden (“Wie is de mol?”).

1 Trackback / Pingback

  1. Maaike Timmerman genomineerd voor Sonja Barend Award

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*