TV-Moment: ‘Zelfmoord op TV’ (1987)

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘Zelfmoord op TV’. 

Budd Dwyer, voormalig senator van Pennsylvania, schoot zichzelf tijdens een persconferentie voor de camera’s door zijn hoofd en stierf ter plekke.
Als Republikein was hij tussen 1965 en 1970 lid van het Huis van Afgevaardigden en van 1970 tot 1980 was hij lid van het Senaat. Sinds 1980 was hij daar penningmeester.

Hij werd beschuldigd 300.000 dollar aan steekpenningen aangenomen te hebben van bedrijven. Er hing een een gevangenisstraf van 55 jaar boven zijn hoord. 

Een dag voor de uitspraak kondigde Dwyer een persconferentie aan. Men dacht dat hij zijn aftreden zou kondigen, maar het liep uit op dramatische zelfdoding. 
Voordat hij zichzelf voor alle camera’s door zijn mond schoot, sprak hij zijn laatste woorden tegen toegesnelde omstanders: “Don’t, this will hurt someone.” In 2010 werd er een documentaire over de senator gemaakt met de titel: Honest Man: The Life of R.Budd Dwyer (zie hier de trailer). 

Er ontstond veel commotie in de media, toen sommige aanwezige tv-zenders de zelfmoord zonder waarschuwing voor het publiek in het nieuws uitzonden. Bij schokkende gebeurtenissen is het tegenwoordig nog steeds een lastige keuze voor tv-redacties of zij allees zo maar moeten uitzenden. Bij de aanslag van Parijs deze maand, maar ook de IS executievideo’s was dit ook het geval.  

Zie video (LET OP: bevat schokkende beelden!)

 

1 Trackback / Pingback

  1. TV-momenten uit de Nederlandse omroepgeschiedenis

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*