TV-Moment: ‘Ondergang van de persvrijheid’ (1987)

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘Ondergang van de persvrijheid’ (1987)

Door de recente aanslagen in Parijs en Denemarken lijkt de persvrijheid steeds meer onder druk te komen staan. Ondanks de angst voor aanslagen zijn de meeste journalisten het wel eens dat we one rug recht moeten houden. Een goed voorbeeld was de Charlie Hebdo alsnog uit wordt gebracht. Bijna 30 jaar geleden werd hier toch nog ander mee omgegaan.  In 1987 besloot Paul Witteman, presentator van Achter het Nieuws, een fragment uit een Duitse satirische nieuwsrubriek van Rudi Carell niet te laten zien 

In het tv-fragment van Rudi Carell werd met slipjes gegooid naar de toenmalige Iraanse geestelijk leider Ruholla Khomeini. In de televisie-uitzending van Achter het Nieuws werd Paul Witteman gebeld door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, die de journalist vroeg het programma niet uit te zenden. Paul Witteman liet –na een korte discussie- het fragment uit het programma halen.

Videofragment: Achter het Nieuws (VARA/1987)

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*