TV-Moment: “Ik bid nie veur bruune boon’n”

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: “Ik bid nie veur bruune boon’n”
 

Bartje Bartels is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Het is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin en dat zich allengs steeds minder wil schikken naar zijn lot. Bartjes beroemd geworden uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: “Ik bid nie veur bruune boon’n” is exemplarisch.

In 1972 bewerkte Willy van Hemert de verhalen als een dramaserie voor televisie. Alle rollen werden gespeeld door geboren Drenten en de dialogen in de streektaal gevoerd met ondertitels in Algemeen Nederlands. De serie werd in zeven afleveringen uitgezonden door de NCRV, beginnend op 26 december 1972. In 2004 herhaalde de NCRV de tv-serie, maar had de originele afleveringen van 55 minuten teruggebracht naar een (voor de omroep makkelijker) lengte van 45 minuten.

“Ik bid nie veur bruune boo’n” werd begin jaren ’70 een populaire en veel gehoorde zin in ons land. Er kwam zelfs een LP uit. In 1972 zat heel Nederland voor de NCRV-serie aan de buis gekluisterd. Tegenwoordig zullen de meeste kijkers de serie te traag vinden.In 2001 parodieërde BNN de oude televisieserie in het programma ‘De Dwangbuis’ van Bart de Graaff. De Graaff speelde de rol van Bartje, zangeres Rita Jansen de moeder, Henk Wortels van de groep Normaal de vader, Willem Alkema de pastoor, Robert Baarda Henkie de knecht en Hanneke Braam Kimberely de boerendochter.    

Videofragment Bartje (1972)
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*