Tussen Kunst en Kitsch viert 40-jarig bestaan met een unieke tentoonstelling

Samen met Museum MORE-Kasteel Ruurlo organiseert AVROTROS een unieke tentoonstelling met maar liefst 75 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch.

Wanneer te zien?

De 75 opzienbarende objecten zijn te zien van 4 juni tot en met 3 november 2024.

Wat is er te zien?

Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van prachtig eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis.

Achter elk voorwerp schuilt een uniek, persoonlijk verhaal. En dat zal voelbaar zijn in de tentoonstelling.

Thema’s

Op de bovenverdieping van Kasteel Ruurlo worden tientallen voorwerpen gegroepeerd in themakamers zoals die in het kasteel geweest hadden kunnen zijn: een speelkamer, eetzaal, bibliotheek, slaapkamer en bijvoorbeeld een Wunderkammer. 

Aan wanden en in vitrines kun je familie-erfstukken, zoldervondsten en rommelmarkt-koopjes ontdekken. 

Naast een ets van Rembrandt, glanzend zilverwerk, teer glas, porselein en aardewerk en exotische wapens zullen ook weinig kostbare ‘gewone’ dingen tentoongesteld worden. 

Zoals gebruiksvoorwerpen die onverwacht zeldzaam bleken. Denk aan een oude gemaksdoos  die men vroeger aan tafel zette zodat je de maaltijd niet hoefde te missen bij ‘aandrang’. 

Er zijn ook objecten te bewonderen die op bijzondere wijze in handen zijn gekomen van de huidige bezitters. Zo zien we een gouden vanity box, waarvan de eigenaresse het wilde gebruiken als draagbaar asbakje. 

Van boek tot broche

Ook laten we een eeuwenoud Getijdenboek zien, gekocht tijdens een goedkope kampeervakantie die zo een stuk duurder uitpakte. 

En uit een erfenis van een grootvader dook een ivoren doosje op, dat na openen een grappig pornografisch miniatuurschilderijtje liet zien.

Andere highlights in de tentoonstelling zijn onder meer:

  • een Russische Bolin-broche
  • een Romeinse fallus-amulet
  • bijzondere zilveren theedoosjes
  • een compleet Meissen servies
  • een 5-meterlange Japanse erotische Shunga-schildering 
  • een familieportrettoegeschreven aan schilder Adriaan de Lelie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*