Trip down Memory Lane omroepmuziekgeschiedenis

Kilometers omroepmuziekgeschiedenis liggen verzameld in het gebouw van het Muziekcentrum van de Omroep. De gemeente Hilversum is druk aan het nadenken over een toekomst daarvoor en voor andere bladverzamelingen.  ​

Grote initiator van het behoud van die collectie, Eric van Balkum, schrijft op zijn weblog over het  bezoek dat de cultuurwethouder van de Mediastad, Wimar Jaeger, maandag bracht aan deze schatkamer. De afspraak tussen van Balkum en Jaeger stond al een tijd en deze week kwam het er dus van.

De rondleiding startte bij de oudste partituren, daterend uit de 30-er jaren. Daaronder bevinden zich de handschriften van Hans Eisler, die in 1933 enige tijd in Hilversum was. Vervolgens werd de hoofdgroep 13-ensembles (van na de oorlog tot circa 1980) bezocht, met speciale aandacht voor het uitvoeringsmateriaal van de tv-serie  Floris, met Rutger Hauer in de hoofdrol als de Nederlandse ridderheld.

Typmachine
Via de salonmuziekcollectie en het repertoire van het Metropole Orkest werd stilgestaan bij het ‘oude catalogiseren’, nog gewoon met typemachine dus, op cataloguskaartjes. Een belangrijk deel van de 400.000 bladmuziektitels is namelijk nog niet op digitale wijze gecatalogiseerd. Het wel online ontsloten deel van de collectie werd als laatste aangedaan

Zowel de wethouder als de bewaarders van het muziekerfgoed, Jan Jaap Kassies en Eric van Balkum denken verder driftig na over hoe al dat moois goed voor het nageslacht bewaard kan blijven. Dat dat in Hilversum moet blijven, staat voor de wethouder Jaeger in ieder geval wel als een paal boven water.
 

http://www.muziekschatten.nl/

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*