Ton Verlind: ‘Het publieke bestel is niet achterhaald, maar juist reuze modern’

Het, het huidige omroepstelsel, dat voortkomt uit de verzuiling, is bij uitstek uitgerust om als bindmiddel te fungeren in een land waarin de polarisatie toeneemt, dat meldt voormalig Brandpunt-presentator en KRO-mediadirecteur Ton Verlind in een Parool-interview over zijn nieuwe boek ‘Een schitterende slangenkuil.’

“Het publieke bestel is niet achterhaald, maar juist reuze modern. Mensen die zich niet gehoord voelen kunnen zich verenigen, en als ze vijftigduizend gelijkgestemden hebben gevonden en een plan indienen, worden ze gefaciliteerd om radio en televisie te maken. Ik juich de komst van Omroep Zwart en Ongehoord Nederland! dan ook toe: laat ze maar meedoen. Ik vond het ook ­onbegrijpelijk dat de Raad voor Cultuur van Arnold Karskens (van ON!, red) eiste dat hij zou stoppen met het bekritiseren van de NOS. Laat dat debat in de openbaarheid gevoerd worden, niet in achterafkamertjes.”

Verlind vreest wel dat nieuwkomers hetzelfde lot wacht als Powned: ooit tegendraads en politiek incorrect, maar inmiddels ingekapseld door het systeem. Verlind: “Het mechanisme is: je mag meedoen, zolang je je schikt naar de algemeen geldende norm. Zo verdwijnt alle diversiteit van opvattingen uit het bestel, en keren mensen zich er van af.”

Lees het hele interview op Parool.nl

8 Comments

 1. Dus je mag de NOS niet bekritiseren, waar zijn wij dan mee bezig???
  De NOS fungeert als de lange arm van de overheid, juist dan moet je die bekritiseren, om ook de ander geluid een kans te geven!
  En vindt het nog storend dat dit soort nieuwe omroepen alleen zendtijd krijgen in de nacht op tijden waar nauwelijks gekeken wordt, gooi ze op prime time, en bindt wat voetbal wedstrijden aan zendt tijd in dat mag wel weg naar de comerciele omroep!

 2. Jaja, de zendermanagers willen inkijk in de budgetten en begrotingen van de zendgemachtigden. Toedeledokie publieke omroep. Ik tekende in 1988 al niet een begroting vanwege belachelijke malversaties. Alsof dat hielp. Niet tekenen. Openbaar protest. Helpt niks.

 3. Waarom Geachte Redaktie, wordt Ton Verlind en zijn nieuwe boek,nu al weken, sorry maanden, gepromoot ?? Wiens vader/schoonvader/opa/buurman of over buurman, broer of oom is deze goeie journalist, daar niet van .. Maar om nou iedere week Ton Verlind te citeren en zijn boek, niet vergeten hoor !!, te benoemen lijkt mij ’n tikkie overdreven . ’n Vriendendienst is soms niet zo gek, maar dit lijkt op meer ……

 4. Er is een heel groot verschil tussen de stelling dat iedereen toegang kan krijgen tot het omroepbestel en de stelling “Ik juich de komst van Omroep Zwart en Ongehoord Nederland! dan ook toe”…….
  Je kan het onmogelijk eens zijn met alle omroepen, zeker als je nog nooit hun eigen programma’s op radio en tv gehoord en gezien hebt.

  De voortekenen van met name Omroep Zwart zijn veelbetekenend: de oprichter heeft al een bedreiging gedaan tegen Zwarte Piet en zich ook al misdadig gedragen tegen andere journalisten.
  Maar blijkbaar mag hij dit wel doen en wordt hem geen strobreed in de weg gelegd en krijgt ook geen waarschuwing. Die Ongehoord Nederland wel heeft gekregen, omdat ON zich niet misdadig gedroeg, maar slechts een mening heeft geventileerd.
  Meten met twee maten…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*