Ton F. van Dijk te gast bij Argos (NPO Radio 1)

De toenmalig bestuursvoorzitter van de NPO, de publieke omroep, gaat samen met de staatssecretaris van mediazaken op vakantie en meldt dat – in strijd met de geldende integriteitscode – niet bij haar organisatie: Het is een van de onthullingen waarmee onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk de afgelopen maanden groot nieuws maakte.

Kort daarvoor al had hij onthuld dat diezelfde NPO-voorzitter had gezwegen over haar innige vriendschap met de hoogste ambtenaar van het Ministerie van OCW, het ministerie dat het geld aan de publieke omroep geeft. 

Van Dijk publiceert dit soort onthullingen in zijn column in HP/De Tijd, in een podcast van BNR of op social media. Een video-opname die hij maakte van boze boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal werd op Youtube honderdduizenden keren bekeken en haalde nieuwsprogramma’s over de hele wereld. 

Zijn journalistieke loopbaan begon hij in de jaren negentig als televisiejournalist bij de KRO-programma’s Brandpunt en Reporter. Samen met zijn in 2001 overleden collega Steven de Vogel bracht hij grote onthullingen, onder meer over het nazi-verleden van een Duitse topwetenschapper en de dubbele petten van vooraanstaande politici als de toenmalige CDA-lijstrekker Elco Brinkman en VVD-politicus Frits Bolkestein. Daarna werd Van Dijk een van de topmanagers van de publieke omroep, als baas van Nederland 1, Nederland 2 en vervolgens als algemeen televisiedirecteur.

In het kader van onze zomerreeks Luizen in de Pels een uitgebreid gesprek met Ton F. van Dijk. Maar: is hij luis of is hij pels? Wat drijft hem? Hoe ziet hij de taak van de onderzoeksjournalistiek? En hoe gaat hij te werk?

Zaterdag 20 augustus, 14 uur, NPO Radio 1

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*