‘Toekomst van de Nederlandse mediastructuur ligt in een hybride model waarin streekomroepen en regionale omroepen elkaar versterken’

De Nederlandse journalistieke infrastructuur staat onder druk. Regionale dagbladen worden steeds vaker gestuurd door data en commerciële belangen, terwijl regionale omroepen worstelen met schaalgrootte en financiering. In deze context winnen streekomroepen aan belang als nieuwe pijlers van de lokale journalistiek. Dit stelt radio- en tv-maker Jaap Stalenburg in een recente post op sociale media.

Volgens Stalenburg vormen streekomroepen een essentieel tegenwicht tegen de verschraling van de regionale media. Door hun kleinschaligheid en sterke lokale verankering kunnen zij zich richten op de onderwerpen die voor gemeenschappen het meest relevant zijn. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen streekomroepen zoals NOF en Zilt met Omrop Fryslân. Waar de Friese regionale omroep een brede dekking biedt, leveren de streekomroepen hyperlokale journalistiek die dicht bij de gemeenschap staat. Dit model kan volgens Stalenburg als blauwdruk dienen voor de rest van Nederland.

De toekomst van de Nederlandse mediastructuur ligt volgens hem in een hybride model waarin streekomroepen en regionale omroepen elkaar versterken. Overheidssteun en structurele financiering zijn daarbij essentieel. “Zonder sterke lokale journalistiek verzwakt de democratische controle en verdwijnt de binding van mensen met hun eigen leefomgeving. Het model van NOF, Zilt en Omrop Fryslân bewijst dat het anders kan: met kleinschaligheid als kracht en samenwerking als sleutel tot succes.”, aldus Stalenburg.



2 Comments

  1. Bij hybride denk ik eerder aan verbinding met sociale media. Waar de belastingbetaler ook invloed heeft. Op deze manier eindigt de publieke omroep als een dinosaurus richting de eeuwige jachhtvelden

  2. Dit soort hosannaverhalen over samenwerking tussen lokale (streek)omroepen hoor ik al minstens 25 jaar. Maar het komt zelden echt goed van de grond. Vaak blijkt het gebrek aan professionaliteit op lokaal niveau het manco te zijn waardoor regionale omroepen weinig trek hebben in zo’n samenwerking. Daarnaast heb ik meer dan eens gezien dat ego’s in de weg zitten (we gaan toch niet samenwerken met die en die/onze concurrent in de ether?). Veel belastinggeld in dit soort tandems pompen is dus geen automatische garantie voor succes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*