Tips hoe je de lineaire kijker wegjaagt van je tv-zender

[BLOG] In juni heb ik verschillende avonden lineair televisie gekeken, en ik werd meerdere keren onaangenaam verrast. Nederlandse televisiezenders lijken de lineaire kijker maar weinig te respecteren. Hieronder enkele observaties hoe tv-zenders kijkers kunnen wegjagen. Er zijn vast meer mogelijkheden.

1.Zendt ouwe meuk uit -NPO2 Beck (zaterdagavond 26 mei-23 juni)
De Zweedse detectiveserie Beck was op 26 mei weer terug op NPO2. Maar bij de 1e aflevering vraag je je af: commissaris Martin Beck was toch met pensioen? Toch even een kijkje in de programmagids en er staat wel ‘start’ maar de NPO heeft het vorig uitgezonden seizoen gewoon weer in de herhaling gezet. Na 4 weken start op 23 juni dan eindelijk wel de nieuwe serie 6. Beck is back, nu inderdaad wel met pensioen maar hij werkt zijdelings nog mee met het team.

2.Zet het beeld regelmatig op zwart -Viceland Bar Knuckle Boxing (zaterdagavond 9 juni)
Bij het zappen naar Viceland, blijkt dat het sportprogramma over boxen dat op de TPG staat, niet wordt uitgezonden. In plaats daarvan is er een trailer, en start er een korte documentaire over een ex-boxer. Ineens zwart beeld, storing? Nee toch niet, weer beeld, maar dezelfde trailer en het korte filmpje worden herhaald…. Nog steeds geen boxen…. En weer wordt het beeld zwart. Inmiddels wel benieuwd geworden naar deze nieuwe vorm van televisie, wacht ik even af. Nou ja even? Het zwarte blok duurt wel 8 minuten! En dan…. Ja hoor Bar Knuckle Boxing!

3.Verwissel het ene met het andere seizoen van een serie -Veronica Hawaii-Five-O (zondagavond 3 en 10 juni)
Hè, hoe kan dat nou, Kono zat toch niet meer in de nieuwe serie van Hawaii-Five-O? Het 8e seizoen van de Amerikaanse politieserie Hawaï-Five-O is in mei gestart en daarin zou Five-O agente Kono (Grace Park) niet meer terugkeren. Daarvoor in de plaats kwam een andere stoere agente Tani (Meaghan Rath). Maar de lineaire tv-kijker werd in juni al meerdere zondagen onaangenaam verrast met oude afleveringen op het tijdslot van het nieuwe seizoen 21:25 uur.

En dan nog een tip, weliswaar van langer geleden maar dat ook in dit rijtje thuishoort: 4.Beloof dat je een serie zult afmaken maar doe dat niet -RTL5 Suits (vrijdagavond, oktober 2016) Het 5e seizoen van de Amerikaanse advocatenserie Suits werd van het ene op het andere moment halverwege gestopt door RTL5 in oktober 2016. Het werd te weinig bekeken, vond RTL5, maar de vraag is of je de niche-groep die wel kijkt zo respectloos moet behandelen. RTL5 beloofde dat de serie ‘op een nader te bepalen moment’ zou worden vervolgd, maar tot nu toe niets te zien ook niet op een andere RTL-zender waar de serie misschien beter zou passen.

Inmiddels is de serie Suits op Netflix te zien (geweest) en is Suits actrice Megan Markle in het echt getrouwd met Prince Harry en uit de serie geschreven, dus laat deze ‘ouwe meuk’ dan ook maar zitten. Lineaire televisie lijkt steeds meer terechtgekomen in een vicieuze cirkel van het aantrekken en afstoten van de kijker. Als je als Youtube kanaal ook een tv-zender start zoals Viceland, doe het dan behoorlijk want van het beeld op zwart houdt een kijker niet. En als je nieuwe programma’s belooft, hou je daar dan aan, want anders gaat het ten koste van je geloofwaardigheid en het vertrouwen van de televisiekijker.

Blogger Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*