Theo Uittenbogaard (VPRO) overleden

Vrijdag 22 april overleed oud-VPRO-programma- en documentairemaker Theo Uittenbogaard op 76-jarige leeftijd.


Van 1962 tot 1964 leverde Uittenbogaard bijdragen aan AVRO’s jeugdomroep Minjon, met onder andere een verslag van een optreden van de toen nog onbekende The Who. In de zomer van 1964, hij zit dan nog als achttienjarige op school, presenteert Uittenbogaard eenmalig het televisieprogramma Rooster van de AVRO, waarin het nummer Ploem Ploem Jenka voor het eerst in Nederland gespeeld werd. Hij doet eindexamen in 1965. Theo werkte zowel voor radio als televisie. Hij was een verhalenverteller bij uitstek.

Het grootste deel van zijn oeuvre maakte hij bij de VPRO in de jaren ’70, ’80 en ’90. Begonnen in de jaren zestig als verslaggever bij NCRV-radio (zij het kortstondig), stapte hij daarna over naar KRO-televisie (Verslag op dinsdag, Verslag op woensdag) en was hij vervolgens jarenlang programmamaker bij VPRO-televisie. Theo Uittenbogaard maakte vele documentaires, onder meer in Marokko, België, Hollywood en Siberië (het Stalin-strafkamp Magadan). Maar hij werkte ook voor producties als Het Gat van Nederland, Zorgvliedt, Machiavelli, Mooi, Diogenes, Passaat en Vreemd Land. Daarnaast maakte hij een serie reisverhalen, waaronder een serie samen met Geert Mak over de wandeltocht die Jacob van Lennep in 1823 door Nederland maakte.

1 Comment

  1. Leerde Theo in november jl. kennen in het longrevalidatiecentrum Merem in Hilversum. Een geweldige documentairemaker. Een moedige, erudiete man en bijzonder prettig gezelschap hoe ziek ook. Een voorbeeld voor al zijn lotgenoten!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*