Thema Wereld Radio Dag: nood en rampen

De organisatie UNESCO voor onderwijs, wetenschap en cultuur heeft 13 februari uitgeroepen tot Wereld Radio Dag. Voor het 4de jaar wordt bij dit medium stilgestaan. Hiermee wil de VN-organisatie internationale samenwerking tussen zenders stimuleren, toegang tot radioinformatie promoten en persvrijheid waarborgen.

Uit cijfers van UNESCO blijkt dat radio ongeveer 95 procent van de wereldbevolking bereikt. Ook in ontwikkelingslanden wordt het respectabele aantal van 75 procent van de huishoudens gehaald. Wereldwijd zouden er ongeveer 44.000 radiozenders zijn. In Nederland luisteren mensen volgens cijfers van de NLO gemiddeld bijna 3 uur per dag naar de radio.

Wereldomroep
In Nederland vervulde Radio Nederland Wereldomroep via de ether jarenlang een belangrijke functie op dit gebied vanuit haar pand aan de Witte Kruislaan in Hilversum. Enkele jaren geleden maakte de politiek de keuze om daarmee te stoppen, omdat Nederlanders in het buitenland via internet al voldoende bediend worden.

Dit jaar is het thema van Wereldradiodag radio in tijden van nood en rampen. Op de website worldradioday.org is de hele dag een speciale radiozender te horen met dat als onderwerp. Radiozenders uit de hele wereld werken hier aan mee.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*