Teletekst wordt gemaakt in nieuw systeem

Teletekst wordt sinds vandaag in een nieuw systeem gemaakt.Ook worden de gekleurde sneltoetsen nog aangepast.

Het nieuwe systeem was nodig omdat het oude,Cyclone,uit 1980 dateerde en niet meer onderhouden kon worden. Met het nieuwe systeem kan Teletekst nog vele jaren door,in de bekende ‘retro’-stijl. Voor gebruikers op tv zijn de koppen van nieuwsberichten kleiner geworden. Zo ogen ze mooier in de app en krijgen de berichten een regel meer tekst.

“Cyclone liep op de laatste benen”, vertelt Gerard de Kloet, chef van de afdeling 24 Uur, waar ook Teletekst onder valt. “Het systeem is lang geleden gebouwd. Er was niemand meer om het systeem te onderhouden. Er waren bij de NOS een paar mensen en soms werd er een beroep gedaan op mensen uit Engeland die eigenlijk al met pensioen zijn.”

Vorig jaar is de NOS al eens door het oog van de naald gekropen, zegt Ferry Kesselaar. Hij is bij de NOS leidinggevende van de afdeling die verantwoordelijk is voor de techniek. “Er was een update van Microsoft, die het oude systeem niet meer aankon. We hadden toen een storing van vijf uur lang. Dan pas merk je aan de publieksreacties hoeveel mensen Teletekst gebruiken.”

Terwijl de afgelopen jaren veel buitenlandse omroepen reeds zijn gestopt met teletekst, ziet NOS geen reden om de dienst te beeindigen.


Lees ook:

7 Comments

  1. Ook handig voor oudjes met internet hoor! Geen ballast aan knipperende reclameframes en automatisch afspelende video’s…heerlijk!

  2. Ik ben een absolute fan van TT. Ik herinner mij nog dat als ik een aktualiteiten programma moest regisseren dat we TT steeds standby hadden. Maar nog steeds iedere dag kijk ik er regelmatig naar. Maar ja, ik ben ook al een “oudje” maar wel met Internet. Maar ik ga niet steeds op m’n iPhone kijken, krijg ik postzegel ogen van.

    • Ik ook Juul. Gewoon op tv smorgens effe 101.
      En de speciale feestdagen pagina. Wereld erfgoed. Met de “vernieuwing ” kunnen we er weer jaren van genieten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*