Tegeltableau MCO toe aan restauratie

Door schade is het tegeltableau op de gevel van het Muziekcentrum van de Omroep aan de Hilversumse Heuvellaan hard toe aan restauratie.

Wethouder Willem van der Spek (geheel rechts op de foto) en MCO-manager Rogier Hageman (uiterst links) gaven gisteren het startsein voor het restauratieonderzoek. Hageman: ,”We weten niet precies hoe de schade is ontstaan, mogelijk door verkeerd materiaal of door weersomstandigheden. We hopen juist dat het onderzoek de oorzaken kan achterhalen en dat we op basis van de uitkomsten later dit jaar het tegeltableau ook daadwerkelijk kunnen gaan restaureren.”

De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958) ontwierp het in opdracht van de Vara, die decennia in het complex huisde. Het kunstwerk beeldt met gekleurde tegels de omroepgeschiedenis uit en werd in 1958 postuum uitgevoerd.

In het midden staat het symbool van de arbeidersomroep: de kraaiende haan en opgaande zon. Aan de zijkant van de afbeelding zingen of spreken een man en vrouw in de microfoon. Onderaan liggen twee muziekinstrumenten.

Tijdens het restauratieonderzoek, dat experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op locatie uitvoeren, wordt gekeken naar de vervaardigingstechnieken, de gebruikte materialen, de manier van plaatsing en de oorzaken van verval.

De gemeente Hilversum betaalt mee aan de restauratie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*