“Te rooskleurig beeld van regionale journalistiek”

Quint Kik van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek vindt dat het rooskleurige beeld over de toekomst van de regionale journalistiek bijstelling nodig heeft. In een blog op svdj.nl.spreekt hij van struisvogelpolitiek, die bijvoorbeeld tot uiting kwam op de conferentie ‘Journalistiek on demand’, die vorige week werd georganiseerd ter gelegenheid van 60 jaar NOS Journaal.

Onderzoek over regionale nieuwsvoorziening heeft volgens hem uitgewezen dat de lokale journalistiek nog allerminst in de lift zit, zoals op de bijeenkomst wel werd geschetst. “Het is dan ook niet voor niets dat we de journalistiek in de regio gaan versterken met onze regeling voor samenwerking”.

“Inwoners van gemeenten met minder dan 50.000 inwoners krijgen aanzienlijk minder lokaal nieuws onder ogen dan de bewoners van grote steden en achtergronden over gemeentepolitiek vind je op lokale nieuwsplatformen maar zelden”. Het Stimuleringsfonds probeert klassieke nieuwsbrengers te koppelen aan de kennis van partijen buiten de journalistiek.

TV Enschede FM en Twentsche Courant Tubantia ontwikkelen met Newsroom Enschede de komende 3 jaar samen met scholen en start-ups uit de regio een nieuw bedrijfsmodel dat zowel inhoudelijk als commercieel tot nieuwe inzichten moet leiden en dat kopieerbaar is naar andere regio’s, zo schrijft Kik. (foto svdj.nl)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*