Swiebertje-evenement in Beeld en Geluid

Op zondag 20 september organiseert Beeld en Geluid een event over 65 jaar Swiebertje.

Landloper Swiebertje, huishoudster Saartje, veldwachter Bromsnor, de burgemeester en Malle Pietje… ze zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tv-historie. Dit jaar is het exact 65 jaar geleden dat de NCRV-televisie voor het eerst de jeugdserie Swiebertje uitzond. De avonturen van de vrolijke zwerver zouden gedurende twintig jaar uitgroeien tot Nederlands cultureel erfgoed. 

Op deze middag toont mediajournalist Patrick Bremmers tijdens een ouderwets gezellig verjaardagsfeest de leukste fragmenten uit 65 jaar Swiebertje. Bovendien vraagt hij zich af: Wat is de betekenis van Swiebertje voor het Nederlandse tv-landschap? Waarom sprak de serie zo tot de verbeelding? En welke fragmenten van Joop Doderers hilarische creatie mogen we zeker nooit vergeten?

Ticket voor ‘Swiep swiep hoera, 65 jaar Swiebertje‘ zijn te koop op de website van Beeld en Geluid.

1 Comment

  1. Zelf heb ik er nooit wat aan gevonden maar het is toch wel erg raar dat als de NPO en Beeld & Geluid eindelijk na al die jaren programma’s uitzenden uit het archief (bij Heimwee tv) dat dan Swiebertje en Pipo daar niet bij zitten. Kijken de mensen die hier over gaan bij Beeld & Geluid en de NPO wel eens op social media? Wanneer gaat de NPO nou eens luisteren naar de kijker en uitzenden waar de kijker om vraagt? In België kan het wel bij de VRT maar hier in Nederland staat men boven het volk en bepalen zij vanuit de ivoren toren dat wel even.

    Heimwee TV/Troost TV begint allereerst met de series, films en programma’s waar je als kind naar hebt gekeken. Daarna met drama en comedy series en andere films.

    In deze tijd is het niet zo interessant om naar een uitzending van Sonja uit 1983 te kijken. Of een hele Sterrenshow. Of zoals vrijdag de hele uitzending van het Songfestival uit 1980.

    Kijk en luister naar de mensen en kijk op sociaal media om te weten wat mensen willen zien bij Heimwee TV/Troost TV en Videotheek M. Swiebertje, Pipo, Q&Q, De Kris Pusaka, Villa Achterwerk, Bassie & Adriaan, De Stratenmakeropzeeshow en Jiskefet, Seth & Fiona, Wim T. Schippers, De Schreeuw van de Leeuw, In voor en tegenspoed etc.

    M kon niet achter blijven na DWDD Troost TV en kwam met Videotheek M. Al sinds het begin een blok aan het been van de redactie van M. Daarom bepaalde Margriet van der Linden live tijdens de uitzending vorige week even dat de vraag naar oude programma’s afneemt. Nee Margriet je moet met de goede programma’s, series en films komen. Als je het de kijker vraagt dan moet je ook naar ze luisteren en met de programma’s komen waarom ze vragen. Al duurt het de hele nacht. Niet iemand van je redactie even een programmaatje laten uitzoeken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*