Studiolegende Ruud van Lieshout op 99-jarige leeftijd overleden

Ruud van Lieshout, een iconische figuur in de Nederlandse muziekstudio’s, is op 99-jarige leeftijd overleden. Van Lieshout speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de audiotechniek in Nederland, met een carrière die teruggaat tot de jaren ’50.

Zijn werk omvatte een samenwerking met gerenommeerde namen zoals Luc Ludolph, Ger Hali en vele anderen, waardoor hij een centrale figuur werd in de opname-industrie. Van Lieshout, wiens loopbaan begon in het voormalige Nederlands-Indië als radiozendtechnicus, verwierf faam als chef van de Phonogramstudio in Hilversum vanaf 1966.

Gedurende zijn tijd bij Phonogramstudio stond Van Lieshout bekend om zijn vermogen om met de toenemende invloed van producers en popmuzikanten om te gaan, een tijd waarin de techniek steeds meer moest wijken voor creativiteit. Zijn leiderschap en technische vaardigheden werden intern gerespecteerd, met name bij opnames buiten de studio, waar hij en zijn team vaak onder uitdagende omstandigheden werkten.

Van Lieshout heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd, met opnamen van Nederlandse grootheden zoals Paul van Vliet en de Dutch Swing College Band, en werkte nauw samen met vele nationale en internationale artiesten. Ondanks de technologische veranderingen en de groeiende rol van effectapparatuur, bleef Van Lieshout trouw aan zijn vakmanschap. In zijn carriere werkte hij voor NRU (Nederlandse Radio Unie), Phonogramstudio (Honingstraat Hilversum) en de Wisseloordstudio’s.

Zijn autobiografische notities, getiteld ‘Band Loopt‘, bieden een levendige terugblik op zijn rijke carrière en de ontwikkelingen in de Nederlandse muziekscène van 1950 tot 1980.

bron: Recorder Magazine

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*