Studio Bovenweg weer terug met feestje

De jingle loopt, de letters op het bordje met de tekst ’On air’ lichten op. Na maanden offline te zijn geweest is Studio Bovenweg is terug van weggeweest.

Het online radiostation van en voor cliënten van Koninklijke Visio én buitenstaanders is sinds gisteren weer te beluisteren en biedt korte actualiteiten, interviews en muziek. Bij Studio Bovenweg maken cliënten van Visio met een visuele beperking en/of een andere beperking wekelijks verschillende radioprogramma’s.

Half drie ’s middags is het dan eindelijk zover. Het programma ’Muzieketalage’ heeft de eer om de rentree van het radiostation te mogen inluiden. De man achter de knoppen is er klaar voor. Studio Bovenweg maakt de uitzendingen vanuit een speciaal voor de doelgroep aangepaste radiostudio in het Elizabeth Kalishuis aan de Bovenweg in Huizen.

„Radio is van groot belang voor mensen die wegens hun visuele beperking afhankelijk zijn van hun gehoor. Wij willen meedoen mogelijk maken”, zegt Karin Audier van Visio. Dat laatste is een van de speerpunten van de organisatie. „Zij willen graag en wij willen de ruimte geven voor eigen regie.’’

Busje
„In oktober 2015 werd onder meer om die reden afgetrapt met een eigen radiostation: Studio Bovenweg. Begeleider Tanja vertelt dat de eerste uitzendingen vanuit een busje naast het gebouw aan de Bovenweg werden gemaakt. Later verhuisden de uitzendingen naar een bijgebouw, totdat de huidige ruimtes werden gecreëerd.

Plots was de pret voorbij. Door computerstoringen en problemen met het mengpaneel moest Studio Bovenweg de uitzendingen maandenlang staken. Totdat fotograaf Maarten Wouters zich met het radiostation bemoeide. Dankzij de fotograaf kwam de rentree van Studio Bovenweg in een stroomversnelling. Wouters, maker van het boekje ’iPadgebruik’ voor Visio, schonk een gift.

Bij de samenwerking met cliënt Ivo voor dat boekje, raken Ivo’s woorden over het radiostation hem. In zijn toespraak bij de opening, die met allerlei feestelijkheden gepaard gaat, komt Wouters daar op terug. „Ik denk dat ik vooral Ivo moet bedanken”, begint Wouters. „Hij vertelde mij over iets waar hij heel veel plezier aan beleefde: radiomaken.” Ivo’s verhaal ging een eigen leven leiden in het hoofd van Wouters. Een gift waarmee onder meer microfoons werden gekocht volgde. „Ik heb niet het idee dat ik iets groots heb gedaan. Ik hoop vooral dat ik iedereen er heel erg gelukkig mee maak.”

Feestje
Na de woorden van Wouters en het doorknippen van een lint, volgt applaus in de studio en klinkt uit de luidsprekers al snel het nummer met de tekst ’Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!’

Terwijl begeleider Tanja vertelt over de historie van Studio Bovenweg, produceren de cliënten vrolijk door. Aan de muur hangt onder meer een foto van André Hazes. Zijn muziek horen we niet. Tijdens de eerste minuten van Studio Bovenweg voeren nummers uit de jaren tachtig de boventoon. Erwin bedient de knoppen, waarvan een enkele is voorzien van braille. Begeleiders kijken geamuseerd toe en cliënten achter microfoons mengen zich in het gesprek. De radiostilte is doorbroken. Vanaf nu produceren de cliënten van Visio weer wekelijks meerdere uitzendingen. Studio Bovenweg is te beluisteren via studiobovenweg.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*