Camerawerk in plaats van school

 Waar leeftijdgenoten druk zijn met school, is de net 17-jarige Conan Kelder al fulltime aan het werk als cameraman en editor bij Talpa Network en filmt hij diverse evenementen en artiesten.

Het is ’s ochtends vroeg 6.30 uur als Conan in de studio van 538 bezig is met het voorbereiden van opnames tijdens de uitzending van Frank Dane. Nog een half uurtje en dan staat Di-rect op de stoep. „Ik moet nog even een aantal camera’s pakken”, zegt Conan, terwijl hij richting het materiaalhok van de omroep loopt.

Vandaag wil hij iets nieuws proberen en daarom pakt hij er een speciale stabilizer bij. „Er zijn maar weinig guys die hiermee kunnen werken”, zegt hij, terwijl hij de camera op het apparaat vastmaakt. Conan begon dankzij zijn grootvader met filmen. Conan: „Mijn opa was mij altijd aan het filmen tot ik de camera van hem afpakte en zelf begon te draaien. Ik was gelijk verkocht.”

Hij begon een eigen YouTube pagina waar hij vlogs maakte met een vriend. „Toen ik dertien was, ging ik steeds serieuzer filmen en pakte ik het editen op. Ik volgde al heel veel vlogs van anderen en kwam een keer een YouTuber tegen die ook commercials maakte. Ik dacht: dat kan ik ook.”

Voor een ondernemersvereniging in Hoevelaken maakte hij diverse filmpjes. Daar bleef het niet bij. „Toen ik nog in Nijkerk woonde, was daar in december Het Glazen Huis waar ik als vrijwilliger het schakelen en regisseren heb geleerd. En zo pakte ik stukje bij beetje dingen op en leerde om uitzendingen te produceren voor televisie.”

Tijdens de Sinterklaasintocht stond hij in de vrieskou om de aankomst van de goedheiligman te filmen. „Ik werd een week later door een videomedewerker van Talpa gebeld en ik kon aan de slag voor de omroep als freelancer. Toen zag ik het filmen en editen nog echt als een bijbaantje, zoals een vakkenvuller bij de supermarkt, maar dan met een creatiever beroep.”

Van zijn school kreeg hij al enige vrijstellingen zodat hij de ruimte kreeg om te filmen. „Ik deed een MBO-opleiding aan het ROC waarbij ik kon werken en leren, maar uiteindelijk viel de opleiding erg tegen. Ik heb zelfs overwogen om naar de filmacademie te gaan. Ik wilde niet wachten tot ik achttien en niet meer leerplichtig was en heb gesolliciteerd op een vaste functie bij Talpa.”

Droom
In goed overleg met de leerplichtambtenaar kon de hij zijn droom verwezenlijken. „Het betekende ook dat ik in een keer op mezelf moest gaan wonen in Hilversum, omdat mijn ouders hier twee uur rijden vandaan wonen.”

Tussen alle volwassenen valt Conan – die klein van stuk is – behoorlijk op. „Veel mensen denken dat ik een stagiair ben. Sommigen weten het gewoon. Volgens mij word ik wel op waarde geschat.”

Nog steeds heeft Conan naast zijn werk bij Talpa andere klussen, zoals bij voetbalclub De Graafschap, waar hij ’aftermovies’ van de duels ging maken. „Ik geniet ervan als ik mooie sfeerbeelden kan maken van een voetbalwedstrijd, de voetballers en het publiek. Eigenlijk weet ik maar weinig van voetbal, ik vind het gewoon mooi om actie in beeld te brengen.”

Ook deze morgen is er heel wat actie te filmen, van twee nummers die door de bekende popgroep worden vertolkt tot een Flashback Friday: bij elk optreden maakt hij weer een andere setting in de studio zodat de artiesten goed tot hun recht komen als hij uiteindelijk gaat filmen.

Leeftijd
Als zanger Marcel van Hierden wordt verteld dat Conan nog maar net zeventien is, kan hij dat haast niet geloven: „Écht? Dat verwacht je ook niet! Ik was helemaal niet bezig met zijn jonge leeftijd, maar het is mooi dat ze Conan hier de ruimte geven. Ik heb duizend keer eerder mensen met een camera zien omgaan waar maar weinig moois uitkwam. Je zag hoe Conan bezig was, dat begon al met de opzet van de studio. Hij weet een moeilijke camera te bedienen en hij kiest er echt voor om een sfeertje te creëren. Hij wilde ruimte om ons heen hebben, zodat hij ons goed kon filmen tijdens het optreden. Het was voor ons even schakelen omdat we onze spullen ook moesten verplaatsen, maar de volgende keer hoeft hij alleen maar te zeggen: ’Guys, jullie willen toch dat het er leuk uitziet?’ En dan draaien wij de boel om.”

Leerplichtig
Het is niet gebruikelijk dat een jongere die nog leerplichtig is van school gaat en een baan aanneemt. Bij navraag laat een woordvoerder van Talpa weten dat hier uitvoerig over is gesproken met diverse betrokken partijen: „Conan was als freelancer op projectbasis aan het werk voor de radiozenders van Talpa Network en heeft zelf aangegeven te willen solliciteren op een openstaande functie op de video-afdeling. Op eigen initiatief en van zijn ouders heeft hij in samenspraak met de leerplichtambtenaar besloten om zijn opleiding vroegtijdig te beëindigen. Hij is daarna aangenomen voor de openstaande functie, op basis van zijn talenten als cameraman en editor. We begeleiden hem op deze jonge leeftijd in zijn verdere ontwikkeling binnen zijn functie.” De leerplichtambtenaar van Conan wilde niet reageren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*