Stop de emotieprostitutie

De Nederlandse televisie is vergeven van de programma’s waarin gewone mensen geholpen worden met grote problemen. Bent u verslaafd? Hebt u schulden? Loopt uw winkel niet? Dan zijn RTL, SBS en zelfs VARA/BNN op zoek naar u!

Dan gaan we zien hoe bekende Nederlanders u wel eens even uit die problemen gaan halen. Althans, is dat wel wat we zien? De hulpprogramma’s zijn natuurlijk afgekeken van de Amerikaanse televisie. Als je in Extreme Home Makeover zat en presentator Ty “Move that bus’ schreeuwde, verscheen vanachter die bus een spiksplinternieuwe kapitale villa. Dat noem ik nog eens hulp. Wat is de praktijk in Nederland? Hier heeft ‘huishoudeconome’ Annemarie van Gaal uw inkomsten en uitgaven naast elkaar opgeschreven in een boekje, waarna ze met een ernstig (en altijd hetzelfde) gezicht vertelt dat er meer uitgaat dan er binnenkomt. En veel succes ermee verder!

Zo zijn uw problemen voor een breed publiek geëtaleerd en verder zoekt u het zelf maar uit. Nog erger is het als uw problemen zelfs nog groter worden. Hiervan zijn vele voorbeelden bekend uit de programma’s waarin Herman den Blijker restaurants helpt.

Of Olcay Gulsen komt langs met haar hulpje die eruit ziet alsof hij een week op de bodem van de maas heeft gelegen. Om uw winkeltje te redden.. Per ongeluk zag ik een aflevering met een mevrouw met een bloemenzaak, die niet zo lekker meer liep. De bloemenzaak stond voor zeker de helft vol met brocante spulletjes. Dat kon zelfs Olcay niet ontgaan. Die spulletjes moesten er natuurlijk uit. Mijn gevoel gaf in dat de mevrouw in kwestie misschien al een tijdje niet meer van bloemen hield en dat het wellicht tijd was voor een andere richting. Olcay had natuurlijk geen tijd voor dergelijk inlevingsvermogen of enige vorm van oprechte belangstelling of empathie. Nu ik er zo over denk, lijkt mevrouw Gulsen me ook eerder iemand die zelf hulp kan gebruiken en niet de meest aangewezen persoon is om anderen uit de brand te helpen. En dat gaat natuurlijk op voor nog veel meer BN’ers.

Op het helpen van mensen is niets tegen. Mits er echt geholpen wordt en die hulp het ruimschoots compenseert dat iemand zijn hele hebben en houwen voor tout Nederland op straat gooit. In Amerika wordt je vaak echt geholpen. In Nederland helaas niet. Sterker nog, de problemen worden vaak groter. Die BN’er zie je dan nooit meer terug of de redactie van het televisieprogramma. Dat is niet gek, het doel van een bakker is brood verkopen, dat van een televisieproducent is televisie maken, niet mensen helpen. Die realiteit maakt het overigens niet minder laakbaar. Iemand problemen op de buis gooien zonder echt te helpen, is niets meer en niets minder dan emotieprostitutie. Die uitbuiting van de zwakkeren is moreel en ethisch verwerpelijk.

De vraag is of onze BN’ers dat voldoende begrijpen. Waarschijnlijk niet, dus laten we hen daar een handje bij helpen door de situatie eens om te draaien. Zoals Olcay Gulsen zijn er meer dan genoeg BN’ers die zelf wel wat hulp kunnen gebruiken. Veel BN’ers zijn verslaafd, geven te veel geld uit, hebben psychische problemen, schulden, komen niet aan een baan, et cetera. Meer dan genoeg mensen te vinden dus die EN graag op tv willen EN een probleem hebben. Een en een is twee, dus laat BN’ers elkaar lekker gaan helpen in die programma’s en hun privé problemen delen met miljoenen mensen. Nog leuker zou het zijn als ‘gewone’ mensen die BN’ers gaan helpen, zij zijn in de meeste gevallen namelijk stukken deskundiger en empathischer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*