STER-gebouw aan Laapersveld aangewezen tot monument 

Het voormalige STER-gebouw aan het Laapersveld 70 is sinds deze week een gemeentelijk monument. Het kantoorpand, vanuit de lucht in de vorm van het STER-embleem, is een toonaangevend voorbeeld van naoorlogs structuralisme en is een belangrijke vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse omroep als ook die van Hilversum Mediastad. Mede op basis van het advies van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten, heeft het college van B en W besloten om het STER-gebouw aan te wijzen als monument. 

Wethouder Gerben van Voorden (Cultureel Erfgoed): “We willen graag de geschiedenis van Hilversum vertellen aan de hand van onze monumenten. Het is belangrijk voor Hilversum als stad van jonge monumenten en als mediastad om ook een kenmerkend naoorlogs gebouw als het STER-gebouw, te behouden voor Hilversum.” 

Honingraat

Het voormalige STER-gebouw, tegenwoordig eigendom van de gemeente, is tussen 1975 en 1978 gebouwd naar ontwerp van architectenbureau E.C. Falkenburg en J.H. Mulders. Het nieuwe gebouw mocht ‘geen alledaagse blokkendoos’ worden. Geïnspireerd op het oude STER-logo gingen de architecten daarom aan de slag met een stramien van zeshoeken, kenmerkend voor het structuralisme, de architectuurstijl uit de periode 1960 – 1990.  Losse blokken vormen samen een honingraatstructuur. De parkeerkelder met archiefruimtes is opgetrokken van gewapend beton. Voor het overige is het gebouw rondom een staalskelet met prefab vloerplaten van gewapend beton. De buitengevel van het in lagen gestapelde gebouw is afgewerkt met bronskleurige aluminiumplaten. De buitenkant van het gebouw is door de jaren heen goed bewaard gebleven en kan met enkele aanpassingen, zonder dat het karakter wordt aangetast, duurzaam worden hergebruikt. 

Tv-geschiedenis
Ook is het gebouw, waar radio- en tv-reclames van de STER werden opgenomen, van grote historische waarde in de geschiedenis van de Nederlandse Omroep. Het kantoorpand is een voorbeeld van architectonisch hoogwaardige omroepgebouwen. Dit begon begin jaren dertig met studiocomplexen van de AVRO en de NCRV en zette zich na de oorlog door in bouwprojecten zoals het Muziekpaviljoen uit 1966, het NPO-gebouw (voormalig hoofdgebouw van de NOS) uit 1981 en in recentere jaren de bouw van de Villa VPRO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park.

3 Comments

  1. Even serieus. Dit moet toch een van de gewoonste gebouwen van Nederland zijn? Mooi is het sowieso niet. Als je dit monument maakt, kun je vrijwel elk kantoorhok uitroepen tot monument.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*